PowerUp! 2019 – няколко идеи, които заслужават внимание

След като Ви разказахме за победителите на PowerUp! Ще обърнем малко внимание и на останалите участници, чиито идеи също заслужават внимание.

Green spots, Румъния

Северните ни съседи представиха решение за слънчева зарядна станция с допълнителни възможности. Устройството може да зарежда до 12 устройства едновременно, като съхранява енергия за до 300 заряда. Основното предимство на станцията е възможността за цялостно персонализиране спрямо нуждите на клиента – станцията може да бъде оборудвана с wi-fi или да разполага с видеонаблюдение и др.

ENLIL, Турция

Комшиите ни се представиха с вертикална вятърна турбина, която превръща вятъра от автомобилите в енергия. Ветрогенераторите се разполагат по продължение на пътното платно и при преминаването на автомобилите, перките се завъртат. В допълнение, устройството може да мери градската температура, CO2 емисии, както и да спира при засичане на приближаващ субект до него.

Докато сме на вълна съседи – SmartCat, Сърбия

Софтуерът разработен от компанията SmartCat, Оptimus Power позволява извличането на детайлна информация относно текущо потребената енергия, както и прогнозира консумацията ѝ в реално време. Благодарение на това, софтуерът може да засича и неизправности, водещи до увеличение на консумацията от дадения уред.

Ride now, Чехия

Чехите представиха решение за споделени пътувания в градска среда, ползващо алгоритъм, базиран на голяма отворена база данни, която позволява по-лесно споделено пътуване в реално време за хора, пътуващи в една и съща посока. Софтуерът позволява и изчисляване на спестените километри и въглеродни емисии.

FLYO Boards, Полша

Домакините се представиха с уникален сърфборд. Устройството е с електрически двигател, позволяващ да плавате бързо, като дъската реално е на около метър над водата. Разбира се, не можете да паднете, тъй като има вградени жироскопи, които своевременно регулират дъската, така че тялото ви да е добре балансирано. Цената на подобно устройство към момента остава висока – 10 000 евро.

Unicorn Scooters, Литва

Литовската Unicorn представи е-тротинетка под наем. Това, което я различава от персоналните електрически тротинетки е това което се крие под „капака“, както и размерите ѝ. Значително по-голяма и по-тежка е от познатите ни електрически тротинетки. С пробег до 80 км и място за вашия багаж или малко дете, тази тротинетка би могла да промени правилата на придвижване в града. Максималната ѝ скорост е ограничена до 25 км, поради законови изисквания.

Тазгодишните участници представиха множество интересни идеи, които очакваме да бъдат достъпни за масовия потребител в близко бъдеще. Надяваме се скоро на върха да стъпи и български стартъп. Положително в България има достатъчно възможности за развитие и това бе доказано от Green charger и от съществуващите бизнес мрежи като Клийнтех България, които са една добра основа за развитие на стартъпи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *