Няколко фотографски съвета от Кристиян Даулинг

Във връзка с наближаването на крайния срок за участие в конкурса Huawei InFocus Awards – 11 август. Споделяме с вас няколко съвета в областта на фотографията от Кристиян Даулинг, който е международен посланик на Leica. Съвсем скоро той се завръща от продължително пътешествие в Африка, а ето и неговите напътствия:

„Най-добрите портретни снимки представят модела по естествен, емоционален и нерядко драматичен начин. При портретната фотография светлината и сенките винаги са много важни. В тази област на фотографията обаче е много важна и способността да общувате. Важно е моделът да разбере че това, което изисквате от него, е с цел да бъде създадена възможно най-добрата снимка, на която самият той ще бъде показан по качествен начин. Умението да накарате своите модели да се чувстват уверени не само в себе си, но и във вас като фотограф, е ключово за създаването на красиви портрети.

С помощта на съвременните мобилни технологии имаме възможността да снимаме дори много отдалечени обекти така, че да изглежда сякаш сме точно пред тях. Huawei P30 Pro е ненадминат в това отношение. За неговия 5-кратен оптичен, 10-кратен хибриден и 50-кратен дигитален зуум дори Луната не е недостижима. Комбинирайки тези страхотни показатели с автоматичен стабилизатор на изображението получавате един чудесен еквивалент на професионалните фотоапарати, който винаги можете да носите в джоба си.

Това, което трябва да знаете е, че с приближаването до максималния 50-кратен зуум изображението ще става доста нестабилно. При това положение ще са ви нужни спокойна ръка и голяма доза умение. Преносимият статив е добро решение на този проблем, но невинаги ще имате възможност да носите такъв със себе си.

Нощната фотография е истинско изкуство сама по себе си. Точно това е областта, която отличава най-добрите от добрите фотографи. Ако снимате при ниска осветеност и не разполагате със статив, е добре да избягвате ниските скорости на затвора на камерата. Това осигурява стабилност на изображението и липсата на „размазани“ елементи в него.

Бях в такава ситуация, когато снимах стадо слонове по време на едно нощно сафари. Светлината беше много коварна, но благодарение на Pro режима на камерата на Huawei P30 Pro успях да направя снимки с високо качество въпреки сложните обстоятелства. Ако снимате в пълен мрак или искате да уловите определен елемент на фона на неоново осветление, то тогава нощният режим на камерата с HDR капацитет е идеалното решение, тъй като снимките ще бъдат толкова ясни, че ще видите на тях детайли, които преди това не сте забелязали със собствените си очи! Това е една наистина уникална характеристика, с която дори професионалните фотоапарати не разполагат.

Снимането при силна слънчева светлина също би могло да бъде много сложно начинание. Някой фотографи дори избягват да снимат в обедните часове, а само по изгрев и залез, но невинаги можете да си позволите такъв лукс. Ако слънцето е извън кадър можете просто да закриете обектива така, както бихте го направили с очите си. В противен случай HDR режимът на Huawei P30 Pro отново е чудесно решение, тъй като той придава на изображението яснота и обхват в ситуации, в които доскоро най-вероятно щяхте да решите, че въпросният обект не си заслужава да бъде сниман. Благодарение на широкият набор от режими P30 Pro може да прави качествени снимки във всяка една ситуация – нещо, което не мога да кажа за повечето професионални фотоапарати.“

Заявките за участие в конкурса се подават на официалния му сайт. Той има общо 6 категории, като 5 от тях са посветени на мобилната фотогофрафия – #Emotion Tag, Hello, Life!, Faces, Going the Distance, Storyboard и една на мобилната видеография – Life Now, в която клиповете са с ограничение 30 секунди. Големият победител ще получи лаптоп Huawei MateBook 13, смарт часовник Watch GT и 10 хиляди евро, както и ваучер за 250 долара за Trip Advisor.

Победителите във всяка категория ще получат Huawei MateBook 13, Watch GT, Huawei P30 Pro, 2000 Евро и Trip Advisor ваучер за 250 долара. Завършилите на второ място в различните категории ще получат Huawei P30 Pro, а тези на 3-то – Huawei P30. Победителят от категорията „награда на публиката“ ще получи Watch GT и Huawei P30 Pro.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *