Lime вече предлага споделени електрически тротинетки в София

Lime е първата компания, която предоставя споделени електрически тротинетки на гражданите в столицата. Според тазгодишния Индекс за трафика на компанията TomTom, София е на 21-во място сред градовете с най-големи задръствания в Европа. В допълнение към това, София, както и много други европейски градове, е изправена пред сериозен проблем, свързан със замърсяването на въздуха поради географското си разположение и човешката дейност. В столицата живеят над 1 260 000 души, а коефициентът за брой МПС на 1000 души население е 550-600 автомобила. Не само числеността, но и наличието на стари превозни средства с дизелови двигатели, са значителен източник на замърсяване на въздуха.

Намалявайки броя на автомобилите на пътя, Lime облекчава задръстванията и спомага за ограничаване на замърсяването, като прави градовете по-добри и жизнеспособни в бъдеще. С над 65 милиона карания в световен мащаб, Lime елиминира повече от 32 милиона километра пътуване с кола и повече от 8 хиляди метрични тона въглеродни емисии, като е спестила близо 3 милиона литра газ, което се равнява на спирането от движение на 1700 пътнически превозни средства за една година.

Lime има установени взаимоотношения и работи в тясно сътрудничество със Столична община за постигане на общата цел за увеличаване възможностите за достъпна и интелигентна мобилност. Столична община, чрез проект “Зелена София” към Асоциация за развитие на София, е изготвила отворен Меморандум за сътрудничество, чиято цел е да информира потребителите за услугата за споделени електрически тротинетки и правилата, които те трябва да спазват при използването й. Това е от ключово значение за качеството на услугата, опазването на реда в града и безопасността на гражданите. Ползвателите на електрически тротинетки трябва да спазват всички правила за движение, които са приложими за велосипеди.

Как работи Lime

За да използват Lime, потребителите трябва да изтеглят приложението, налично за Android и iOS, да намерят свободна тротинетка на картата и да я отключат чрез натискане на бутон и QR код. Когато карането завърши, потребителите трябва просто да следват инструкциите от приложението, за да прекратят карането и отговорно да паркират. Отключването на Lime струва 1,5 лв. и по 0,3 лв. за всяка минута каране. Компанията насърчава безопасността и комфорта, като призовава потребителите винаги да носят каски.

Lime стимулира потребителите винаги да се возят отговорно, да носят каска по време на придвижването, да спазват всички закони за движение и ограниченията на скоростта, да се придвижват само в определените зони като улици и велосипедни алеи, да паркират правилно извън обозначените пешеходни пътеки, служебни рампи и метро станции и да бъдат отговорни към автомобилите, пешеходците и другите участници в движението.

One thought on “Lime вече предлага споделени електрически тротинетки в София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *