Ревю: Tenda F9 – високи скорости и добро покритие

През изминалите няколко седмици имах възможност да тествам един от актуалните безжични рутери на Tenda – F9. Сега мога да споделя с вас наблюденията си свързани с модела, който е сред достъпните предложения на пазара при цена от под 50 лв. като въпреки това предлага доста добра производителност.

Дизайн

Моделът е компактен с изчистен дизайн и пластмасова конструкция, като в долната част на корпуса са налични отвори, които помагат за оптималното охлаждане. В предната част са видими LED индикатори за активност, а портовете са разположени в задната част на корпуса – WAN и 3 х LAN. Тук се намират още WiFi и WPS/Reset бутони, както и портът за захранване. Налични са 4 фиксирани антени, които могат да бъдат завъртани в желаната посока. При необходимост устройството може да бъде монтирано и на стена.

Основни характеристики:

  • Скорост: до 600Mbps
  • Съвместимост: IEEE802.11/b/g/n
  • Честота: 2.4GHz
  • Антени: 4 x 6dBi
  • Портове: 10/100/100Mbps WAN, 3 x 10/100/100Mbps LAN
  • Защита: WPA-PSK/WPA2-PSK, WPA, WPA2
  • Размери: 171.3 х 171.3 х 36.4 мм

Подобно на повечето предложения в днешно време, настройката на Tenda F9 е лесна и може да бъде осъществена бързо дори през смартфон. За целта трябва да свържете рутера с източника ви на Интернет, захранване и след това да се логнете към новопоявилата се Wi-Fi мрежа. След това в браузера отваряте адреса tendawifi.com и задавате типа Интернет, който имате, а в последствие можете да смените името на мрежата и да зададете парола за достъп. Удобна добавка е наличието на мобилно приложение, което дава достъп до някои основни настройки дори отдалечено през облачната услуга на Tenda. Налични са опции за създаване на черни и бели списъци с устройства, настройка на мощността, оптимизация на канала и др.

Въпреки достъпната си цена, Tenda F9 предлага висока максимална скорост на трансфер до 600 Mbps, което е възможно чрез комбинирането на 4 антени с мощност 6dBi и технология Beamforming+. Последната от тях оформя сигнала в зоната, в която са концентрирани активните устройства, а не в стандартна окръжност. Споменах и наличието на 6dBi антени неслучайно, тъй като стандартните модели са с такива с мощност 5dBi, а по-високата мощност подобрява покритието и скоростите на трансфер.

Рутерът поддържа безжичен стандарт 802.11n (256QAM): 600Mbps, като е обратно съвместим с 802.11b, 802.11g и 802.11n. Интересно е, че той постига високите скорости на трансфер без да използва две честотни ленти, а разчита на 2.4GHz. Според компанията можете да свържете до 25 устройства към рутера, но нямаше как да тествам чак с толкова много. Покритието е доста добро, но всичко зависи от това къде ще поставите рутера. Резултатът е най-добър ако той се намира в централна стая от жилището, като ще получите добър сигнал в съседните помещения.

Достъпна е и възможност за свързване на устройства чрез кабел, като за целта са налични три порта, които поддържат скорост на трансфер до 1000 Mbps. Това позволява постигането на високоскоростна вътрешна мрежа, подходяща за NAS устройства и др. Към него можете да включите още компютър, телевизор или друго устройство.

Tenda F9 е с цена в свободна продажба от 45 лв., което го поставя сред устройствата от средния към нисък ценови клас. Впечатлен съм от високите скорости на трансфер, както и покритието които постига рутерът, но тук трябва да се има предвид и входящият сигнал.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *