Кока-Кола подкрепя нова технология за бутилка от хартия

Кока-Кола обяви присъединяването си към Paboco Pioneer Community с цел да подпомогне процеса за създаване на устойчива бутилка от хартия. Новата общност от компании, е по идея на Paboco – датски стартъп, който от 2015 г. работи по технология за рециклируема хартиена бутилка и в момента е съвместно предприятие между производителя на хартиени опаковки BillerudKorsnäs и производителя на бутилка Alpla.

Амбицията на Paboco е да създаде първата по рода си изцяло биологично-базирана и рециклируема хартиена бутилка, която може да се използва за ежедневни потребителски продукти, като газирани и негазирани напитки, козметика и др. Заедно с другите членове, Кока-Кола ще предоставя идеи, експертиза и насоки за научноизследователската и развойна дейност, за да подпомогне разрастването на концепцията.

Хартиената бутилка от първо поколение, създадена от Paboco, използва хартиени фибри от възобновяеми източници за изграждане на здрава структура, укрепена с вътрешен слой, уникален за всеки продукт, което прави възможно рециклирането на бутилката чрез разделяне на хартията и вътрешния слой. Следващият технологичен етап е разработване на вътрешен слой изцяло на биологична основа, подобряване на рециклирането на хартиените влакна и безвредно разграждане, ако бутилката случайно попадне в природата.

През 2018 г. Кока-Кола обяви инициативата „Свят без отпадъци“ и пое конкретни ангажименти в изпълнение на глобалната си стратегия. До 2030 г. системата на Кока-Кола по света ще подпомага събирането и рециклирането на еквивалента на всяка продадена бутилка или кен и ще инвестира в производство на опаковки с 50% рециклирано или възобновяемо съдържание, а до 2025 г. всички опаковки на компанията ще са 100% рециклируеми в световен мащаб.

Наскоро Кока-Кола в Западна Европа обяви поредна серия от ангажименти и създаде Център за иновации за устойчиви опаковки, който се фокусира върху ускоряване и усъвършенстване на технологии за рециклиране и алтернативни решения за опаковки като хартиени бутилки, опаковки на биологична основа, бутилки за многократна употреба и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *