„Пазителите“ – новият сериал нa HBO

Тази седмица бе представен новият сериал на HBO – Пазителите. И макар да започва с расисткото клане в Тълса през далечната 1921г., зрителят бързо бива въведен в свят, който много прилича на нашия. Действието се развива в алтернативна реалност, затова не се учудвайте, когато видите стари американски пикапи и непознати ви технологии на едно място.

Сценарист е Деймън Линделоф (известен още със сериали като The Leftovers и Lost), което е сигурен знак за изключително наситени с напрежение, неочаквани обрати и изпълнени със скрит смисъл сцени. Сериалът „Пазителите“ е продължение на графичната новела Watchmen на писателя Алън Мур, чието действие се развива в алтернативно настояще на Съединените щати.

Естествено тук на предна линия отново е битката между доброто и злото, но в този случай от един не толкова познат и мрачен ъгъл. Тук полиция, герои, престъпници – всички са маскирани. Основната причина полицията да бъде маскирана е, за да бъде предпазен животът на служителите на реда, а супергероите са извън закона заради жестоките им методи за възстановяване на справедливостта.

Пазителите на доброто тук не могат да бъдат наречени супергерои, като това проличава още от първия епизод, когато ги виждаме да решават проблеми от ежедневието, борейки се с обикновената престъпност. Именно това е един от силните козове на творбата на Алън Мур – супергероите не са нищо повече от хора с индвидиуализиращи ги качества и недостатъци.

Сериалът от друга страна решава да застъпи друга болезнена тема, а именно темата за расизма и нейното място в обществото – привидното спокойствие е бързо нарушено от действията на членовете на т. нар. „Седма кавалерия“, криеща се зад маската на Роршах, която се е превърнала в символ на расовата омраза.

Поради мащабността на света на Мур, не очаквайте в рамките на един епизод да успеете да видите всички ъгълчета на разказваната история – Линделоф е предпочел само да загатне за част от тях и затова е решил да започне с темата за расизма, който може лесно бъде ползван като основа за тероризъм. Много приятен и загадъчен е героят на Джеръми Айрънс, който към момента изглежда напълно изолиран от света на престъпността и сякаш няма място тук.

Алтернативната реалност в света на Пазителите ни позволява да надникнем в едно паралелно настояще, задавайки си въпроса „какво… ако..“ – какво щеше да бъде, ако САЩ бяха спечелили във Виетнам, какво щеше да бъде, ако имаше супергерои, които да се грижат за света, какво би било, ако расистите се обединят в престъпна група. В сериала са засегнати минало, настояще и бъдеще и точно тяхното преплитане допринася за цялостното развитие на персонажите в него. Но няма да разкриваме повече от сериала, за да Ви оставим да му се насладите.

Епизодите ще бъдат излъчвани всеки понеделник в България в платформата HBO GO.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *