Кока-Кола замества пластмасата използвана за окомплектоване на кеновете си

Кока-Кола и нейните стратегически партньори за бутилиране Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани и Кока-Кола Юрпиън Партнърс ще започнат въвеждането на KeelClip – картонена опаковка на кенове в Европа. За реализацията му компаниите работят в тясно сътрудничество с Graphic Packaging International – разработчик на технологията KeelClip, а този нов тип опаковки не само замества пластмасовите, но минимизира необходимото за опаковъчна дейност количество хартия.

В световен мащаб Кока-Кола ХБК ще премахне термо-свиваемото фолио от всички свои мултипак опаковки на кенове на всички пазари в Европейския съюз до края на 2021 г. Компанията ще инвестира общо 15 млн. евро в KeelClip и ще започне въвеждането й първо в Ирландия и Полша в началото на следващата година, а след това и в Австрия, Италия, Швейцария и Румъния. KeelClip ще се използва за опаковките от 8 кена във всички пазари на Кока-Кола ХБК в Европейския съюз, включително и България, до края на 2021 г., а по-големите опаковки на кеновете ще са от картон. Изчисленията сочат, че иновативното решение ще спестява по 2000 тона пластмаса и 3000 тона въглероден диоксид годишно.

Кока-Кола Юрпиън Партнърс се ангажира, че ще премахне ненужната или трудна за рециклиране пластмаса от своето портфолио и по този начин ще предотврати използването на 11 000 тона изходна пластмаса годишно във всички държави, в които работи. Компанията ще въведе KeelClip в Холандия в началото на следващата година, а след това и на други пазари и ще инвестира 14 млн. евро в своята фабрика в Донген, Холандия, за да инсталира нова линия за кенове и опаковъчна машина KeelClip.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *