Какво прави Gameloft за мобилния гейминг и българската връзка

Мобилните игри са неизменна част от нашите смартфони и е нормално да се утвърдят като силна индустрия. Умните ни телефони стават все по-мощни и предоставят повече възможности за разработчиците на гейм заглавия, правят гейм заглавията все по-достъпни за масовата аудитория. Игрите стават по-сложни, с по-красиви графики и започват да конкурират дори тези за традиционните платформи, като конзоли и PC. Затова не е изненада, че именно те ще са в основата на ръста на цялата индустрия през следващите години.

На върха на пръстите

Мобилният гейминг ще формира 45% от приходите в целия гейм сектор през отиващата си вече 2019 г. или ще достигне 68.5 млрд. долара. Това показват данните на изследователската фирма NewZoo. В рамките на следващите три години мобилните игри ще увеличават своя дял от гейм индустрията, като трябва да формират 50% от общите постъпления през 2022 г.

Основната им сила се дължи на факта, че са достъпни за всеки – деца, тийнейджъри, възрастни, дори заклетите геймъри понякога отмарят със смартфон в ръка, в метрото или в кухнята. Концепцията за удовлетворяване на всички лежи в базата, която френският разработчик Gameloft изгражда имиджа си на водещ играч в сектора за мобилни игри. При това още от 2000 г., компанията развива бизнеса за гейм заглавия за телефони на съвсем друго ниво. Френският гигант има доста голям принос в създаването на цялата екосистема от игри, които в момента изпълват магазините на Apple и Google.

Gameloft комбинира традиционните кежуъл и аркадни заглавия, които биха допаднали на всеки, с по-сериозни, които могат да привлекат окото и на по-запалените геймъри. Може би най-известното тяхно име е франчайза Asphalt, който придобива статус на един от най-разпознаваемите рейсъри за смартфони. Други популярни игри са Iron Blade, March of Empires, Modern Combat: Versus и др. Gameloft, като част от Vivendi, превръща втората сред водещите разпространители на мобилни игри по света.

Българското звено

Не всеки си дава сметка, но има голям шанс, ако сте играли заглавие с логото на френския гигант, то да е правено в България. Gameloft открива свое звено в София преди 15 години – в далечната вече 2005 г. В началото, „Геймлофт България“ има поддържаща роля, като портва игри за различните мобилни телефони. В рамките на само две години или през 2007 г. софийското студио пуска първото си самостоятелно заглавие, а след още две и първото такова за смартфони.

Геймлофт България“ се утвърждава като ключово звено на френския гигант, особено след като то стои зад успешния March of Empires. Към момента в софийския офис има над 200 служители, сред които са програмисти, художници, графични програмисти, маркетинг специалисти и дори експерти по гейм икономика. От години, „Геймлофт България“ е водещо студио. Тоест, то стои в основата на разработването на дадено заглавие – от концепция, през по-голямата част от реализацията му. Само определени елементи, като например музиката и аудиото се предоставят на други офиси на Gameloft по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *