Ревю: Epson EcoTank M1120 – икономичен мастилен принтер за малкия и среден бизнес

От доста време не ми беше попадал принтер за ревю, но днешният продукт, с който ще ви запозная, е доста интересен. Става дума за черно-белия мастилено-струен модел на Epson – EcoTank M1120, който е подходящ както за домашно приложение, така и за малкия и среден бизнес.

Дизайн

Принтерът предлага компактен, изчистен и стилен дизайн, което го прави подходящ за различна околна обстановка и обзавеждане. В предната част се отварят поставки, които служат за изходяща и входяща тави. Останалите аспекти на устройството, които си заслужава да отбележа, са поставеният в дясната част резервоар за мастило и намиращите се отгоре на корпуса светлинни индикатори и бутони. В задната част са поставени портовете за захранване, USB за връзка с компютър и секцията за достъп до хартията в случай на проблем. В комплект с модела, освен захранващ кабел, идва и мастилница с капацитет за 5 000 страници.

Основни характеристики:

  • Глава: Epson Micro Piezo
  • Дюзи: 180 Дюзи черно
  • Резолюция на печат: 1.440 x 720 DPI
  • Скорост на печат: 32 стр./мин.
  • Формати хартия: Legal, A4
  • Подходящо тегло на хартията: 64 g/m² – 90 g/m²
  • Изходяща тава: 30 листа
  • Входяща тава: 150 листа
  • Връзка: USB, Wi-Fi
  • Размери: 375‎ x 267 x 161 мм, 3.5 кг.

Пълните характеристики можете да откриете тук!

За първоначална настройка си отделете около половин час, като компанията предлага нагледно ръководство за въвеждане в експлоатация – стъпка по стъпка, което е достъпно и онлайн. Налични са два начина за свързване към устройствата за печат – чрез кабел (не е включен в комплект) или безжично. При свързване с кабел към компютър, операционната система би трябвало автоматично да инсталира драйверите, но ако това не стане, в комплект е наличен диск с тях и софтуера за работа с принтера. Този пакет е наличен и онлайн ако нямате оптично устройство.

Безжичната връзка се осъществява по два начина – през рутер или директно, а смяната на режима става чрез бутон на самия принтер. При първия метод трябва да свържете принтера към домашния или офисен рутер, като следвате наличните инструкции. След това всеки компютър в тази мрежа може лесно да открие принтера и да се свърже с него. За смартфоните е налично приложение с версии за Android и iOS – Epson Connect, което позволява и отдалечен печат. Другият метод е чрез технологията Wi-Fi Direct, като по този начин се свързвате директно към създадена от принтера мрежа.

Когато печатате от компютър ви съветвам да инсталирате софтуерния пакет от диска или от сайта на компанията, тъй като с него получавате всички опции.

Принтерът може да печата на два типа хартия – Legal и най-разпространения A4, а скоростта е между 15 и 32 страници в минута в зависимост от съдържанието и качеството, което безспорно е добър показател. При избор на хартия е необходимо да използвате такава със съвместимо тегло – 64 g/m² – 90 g/m². Чисто механично работата на устройството е доста проста – слагате хартия в подаващата тава, която е с капацитет от 150 листа и задавате команда за печат от компютъра или мобилното устройство. Финалният резултат излиза в поставката отпред, а тя събира 30 листа.

Личните ми впечатления, са че моделът се справя доста добре не само при максимално качество на печат, но и в „Draft”, който спокойно може да се ползва за по-обемисти документи за лична употреба. Съвсем спокойно можете да го използвате и за печат на снимки, като качеството е добро дори на обикновена хартия.

Трябва да отбележа още, че компактните размери на принтера позволяват той да бъде използван на различни места и е подходящ за професионална употреба от хора с разнообразни професии, включително търговци, дизайнери, фотографи, стилисти и т.н. Разбира се у дома можете също бързо и лесно да отпечатате необходими документи или други материали за забавление.

Стигаме и до още една положителна черта на устройството. При онлайн регистрация на този адрес, получавате 3-годишна гаранция, което е добър бонус.

Консумативи, зареждане и консумация на енергия

Зареждането на мастило става чрез специални мастилници, които са достъпни в два варианта според капацитета – за 2 000 и за 6 000 страници. Първата (110S EcoTank Pigment) е с цена около 20 лв., а втората (110 EcoTank Pigment) струва около 30 лв., което ги прави доста изгодни на фона на тонер касетите за лазерните принтери. Зареждането става през специалния резервоар отдясно на корпуса, а бутилките са проектирани така, че процесът е без стискане, което премахва опасността от разливи. Припомням, че в комплект с модела идва мастилница, която е с капацитет за 5000 копия.

Важно: Когато пренасяте принтера в кашона му, след като вече е ползван, трябва предварително да сте изразходили оставащото в резервоара мастило, за да не се разлее.

Според проучване на компанията, използвайки принтера, можете да спестите до 95% от разхода на енергия в сравнение с черно-белите лазерни принтери. Несъмнено енергията, изразходвана от лазерните принтери, е по-висока поради естеството на използваната технология с нагряване. Консумацията при принтиране е 14W, 3W в режим на готовност, 0.7W в режим сън и 0.2W когато е изключен.

Заключение

При цена от под 400 лв. и достъпни консумативи, Epson EcoTank M1120 е изгодно решение както за дома, така и за офиса. Той предлага висока скорост и качество на печат в комбинация със свободата да принтирате безжично, което е от голямо удобство. Освен това получавате голям стартов капацитет, а допълването става лесно и бързо.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *