Knowledge City 2020: Ще ни направи ли по-свързани 5G?

Масовото навлизане на мобилната мрежа от ново поколение е все по-близо от всякога. Все повече оператори по света започват да изграждат 5G, а от миналата година и в България има 5G базова станция. Как обаче ще се отрази новата свръх бърза връзка на мобилността през следващото десетилетие и каква ще бъде ролята й за подобряване живота на хората, бизнеса и обществеността? Тези и още въпроси ще дискутират експерти на конференцията „Knowledge City 2020 – градове на бъдещето“ на 19 февруари в Capital Fort.

Какво точно представлява 5G?

5G е петото поколение мрежа за безжичен пренос на данни. Това е най-новата мобилна връзка, която обещава моментална обмяна на информация – 1 гигабайт в секунда (или иначе казано – ще можете да свалите два епизода от „Новият папа“ за секунда). Освен това, 5G вероятно ще премахне дразнещите „мъртви зони“ в домовете, където онлайн връзката се губи.

Там, където 5G наистина може да разкрие пълния си потенциал, е в индустрията, наречена „Интернет на нещата“ (IoT). Все повече разчитаме на свързаните устройства – от хладилниците и климатиците до охранителните системи, а 5G ще направи работата с тях много по-безпроблемна.

Накратко: 5G е по-бърз и по-мощен интернет.

Как това ще промени живота ни?

Развитието на тази нова мрежа ще се отрази изключително благоприятно на автономните автомобили и действията, които те трябва да изпълняват без човешка намеса – например GPS навигацията или пък оценяването на риска при шофиране в определени условия. Поглеждайки в още по-далечното бъдеще, 5G мрежата ще направи възможно ръководенето на роботи за животоспасяващи операции от специалисти, намиращи се в на другия край на света, като осигури пълно покритие на мрежата без абсолютно никакво забавяне на интернет сигнала. И докато голяма част от тези преимущества да се дължат на стабилността и мощността на новата интернет връзка, друг положителен аспект на 5G е използването на много по-малко количество енергия, което улеснява използването на технологията и намалява цената, която ще заплатим за нея.

Каква е реалността?

Важно е да се отбележи, че когато бъде приложена, 5G мрежата вероятно няма да изглежда по-различно от съществуващата в момента интернет връзка. Също така, 4G покритието няма да спре своето функциониране веднага, тъй като то все още ще превъзхожда новото поколение интернет връзка, особено в по-отдалечените райони. 5G мрежата няма да навлезе в ежедневието на интернет потребителите мигновено, а постепенно ще промени скоростта, силата и разпространението на своя сигнал по такъв начин, че да се наложи като нещо естествено.

Публикация от организаторите на събитието!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *