3D макет на София показва в реално време качеството на въздуха

13 млрд години живот – толкова ще загуби човечеството, ако не реши проблемите със замърсения въздух в градовете. Според проучване на Чикагския университет, замърсяването на въздуха оказва най-силно негативно влияние върху човешкото здраве.

Често се говори за вредите от мръсния въздух върху човешкия организъм. Именно чрез привличане на вниманието и повишаване ангажираността на обществото може да се търси решение на проблемите. Затова и в Сердика Център представиха специално разработена 3D инсталация, наречена „Въздухът на София“. Макетът на града е оборудван с електронни компоненти и специално разработен софтуер, който показва в реално време степента на замърсяване на въздуха в четири района на София. Системата следи за показанията на по пет реални и регистрирани в airbg.info станции от всеки район. Показанията се обновяват на всеки 10 минути и се обработват, за да се получи средна стойност за всеки район. След изчисляване на средното показание за всяка от четирите локации, се извършва компютърно генерирана оценка, чрез която може да се активира “пушеко-генериращата” система за съответното място в инсталацията. За да пресъздаде замърсяването на въздуха, системата използва пиезо пластина, която трепти с много висока честота и превръща слой вода в огромен брой миниатюрни капчици. По този начин софиянци могат в реално време да проследят замърсеността над всеки от тези 4 района.

В Сердика Център ще бъдат подготвени редица тематични и образователни изложби на различни теми, свързани с въздуха. До 15 март посетителите ще могат да разгледат изложба, озаглавена „Мръсно лилаво“. Темата „Въздух“ ще бъде в основата и на поредица лекции и работилници за деца и възрастни. Лекциите ще бъдат водени от експерти в областта и ще дадат отговор на много въпроси, свързани с човешкото здраве и замърсяването на въздуха и начините да се предпазим от вредното влияние на фините прахови частици. В следващите седмици, като част от инициативата, от Serdika Center са подготвили работилници за деца, които ще се провеждат всяка събота,а всеки уикенд, между 12:00 и 14:00 часа на Голямата ротонда, ниво -1 ще се провеждат открити уроци. Сред лекторите са Симона Стилиянова от Zero Waste Sofia, която ще разкаже как да правим по-малко отпадъци, а Стефан Димитров от airbg.info ще разкаже за данните, които измерват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *