Нестле ще ограничи употребата на нерециклирана пластмаса

Нестле се присъединява към Европейския пакт за ограничаване употребата на нерециклирана пластмаса. Тази стъпка ще помогне на компанията да постигне 100% рециклируемост и възможност за повторна употреба на опаковките си, както и да намали употребата на нерециклирана пластмаса с една трета до 2025 г.

Целта на Европейския пакт, иницииран от Франция и Нидерландия, е да ускори прехода към кръгова икономика на пластмасата. Той ще спре силната зависимост от нерециклираната пластмаса – пластмасов материал, който се произвежда от невъзобновяеми източници.

Споразумението събира на едно място водещи компании, неправителствени организации и държавни структури, които се стремят да реализират общата си цел до 2025 г. и с действията си да надхвърлят изискванията на съществуващите правни мерки.

Тези европейски цели включват:

  • Намаляване на употребата на нерециклирани пластмасови продукти и опаковки с най-малко 20%
  • Повишаване на капацитета за събиране и рециклиране на пластмасови опаковки в Европа с най-малко 25%
  • Стимулиране на използването на рециклирани пластмаси в опаковките с поне 30%

Предизвикателството пред Нестле и цялата хранителна индустрия е това, че в момента използването на нерециклирана пластмаса за производство на опаковки е по-лесно и по-достъпно за потребителя, отколкото използването на рециклирана пластмаса в опаковките. За да преодолее това предизвикателство, Нестле обяви инвестиция, насочена към рециклирането на пластмаса на стойност от над 1,5 милиарда швейцарски франка.

За да намали още повече използването на нерециклирана пластмаса, Нестле променя начина, по който доставя продуктите си. Компанията е в процес на тестване на система за доставка на храната за домашни любимци Purina PetCare и разтворимото кафе NESCAFE, която не изисква допълнително опаковане. Компанията си партнира и с LOOP – услуга за доставка на храна по домовете, която предоставя опаковки за многократна употреба. Първите продукти скоро ще бъдат достъпни на френския пазар.

За да ускори допълнително прилагането на иновации в тази сфера, Нестле стартира фонд за устойчиво пакетиране на стойност 250 милиона швейцарски франка. Той цели да подкрепи стартъпи, които създават иновации в тази сфера, включително и нов вид опаковъчни материали, както и системи за многократно зареждане и решения за рециклиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *