Dacia пуска първия си електромобил през 2021

Dacia ще представи първия си градски електромобил през първата половина на 2021 г., чийто проект е наречен Spring Electric. Компактният SUV ще бъде с дължина от 3,73 м. и ще има пробег от 200 км по WLTP (world harmonized light-duty vehicles test procedure), което е напълно достатъчно за градски автомобил. Тъй като основните обявени характеристики в официалното прессъобщение на компанията напомнят тези на продавания в Китай електромобил К-ZE, се появиха спекулации, че е възможно това да бъде именно адаптирана за западните пазари версия на електромобила.

Продажбите на Рено през 2019 г.

С продадени над 3.7 млн. автомобила за 2019 г., френската група заема световен пазарен дял от 4,25%. На консолидирана база, приходите намаляват с 3,3% спрямо предходната година и достигат 55,5 млрд. евро. Продажбите на автомобили под марката Renault пък спадат с 6,9% до 2,3 млн. автомобила, за сметка на продажбите на Дачия, които бележат ръст с 5,1% на годишна база и достигат 736 хил. продадени автомобила. Интересен факт е и ръстът на продажбите на Лада също нарастват с 3,6% и достигат почти 413 хил. продадени автомобила, като основните продажби на легендарната марка са реализирани в регион Евразия, в който попада и България. Групата е продала с 23,5% повече електромобили или общо 62 447 реализирани продажби. Затова не е случайно, че от компанията са решили именно следващият електромобил да бъде под марката Dacia, която продължава да бележи рекордни продажби.

Накратко за К-ZE

Електромобилът K-ZE има електромотор с мощност 45 к.с. (125Nm върт. момент), с 26,8 kWh батерия. Максималната скорост е 105 км/ч., а максималният пробег е 271 км по стандарта NEDC (New European Driving Cycle), който не е много точен за електромобилите и е заменен в Европа от стандартa WLTP, съгл. който пробегът на К-ZE е по-скоро около 200 км. Цената на електромобила в Китай е около 8 000 евро, която е недостижима за Европа, но имайки предвид ценовата политика на компанията, очакваме моделът да бъде един от най-евтините електромобили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *