Phos превръща смартфона в POS терминал

Българската компания Paynetics и Mastercard работят по пилотен проект, позволяващ на търговците да получават плащания чрез мобилни устройства с Android, без нужда от допълнителен хардуер. Приложението се казва Phos и след пускането му, ще даде възможност на микро, малки и средни предприятия в цял свят да приемат безкасови плащания.

В България, по данни на НСИ, регистрираните дружества са близо 414 хил., като 408 хил. от тях имат нает персонал до 49 души (данните са към 31.12.2018 г.). От тях 45,9% имат уебсайт, а едва 10,9% са реализирали продажби през интернет, сочат данните към 31.12.2019г. Същевременно, по данни на ЕЦБ за 2018 г., в България има 7,4 млн. издадени карти за разплащания, както и 155 хил. POS терминала. Като добавим и постоянно увеличаващия се дял на продажбите с дебитни карти, считаме че подобна нова услуга има голям потенциал.

„Решението, което предлага phos е проектирано така, че да отговори на изискванията за гъвкавост и разходи на собствениците на МСП. То функционира чрез вече съществуваща технология, смартфон, през който могат да се приемат удобни и сигурни безконтактни плащания само след изтегляне на едно приложение.“, коментира Скот Ейбрахам, старши вицепрезидент Бизнес развитие и финтех за Mastercard Великобритания.

Сред удобствата за подобна нова услуга са липсата на нужда от кандидатстване, одобрение, доставка и закупуване на ПОС терминал, както и от такса за поддръжка и обслужване. Парите от безконтактните плащания ще бъдат получавани по клиентската сметка на момента.

Phos ще може да се тегли от Google Play Store и всички Android устройства ще могат да приемат плащания от устройства с активирана NFC функция или безконтактни карти. Сигурността е гарантирана и от Mastercard, която сертифицира Phos.

Phos бе победител в регионалното предизвикателство на Райфайзен Банк Интернешънъл – Elevator Lab България 2019. Компанията получи право за участие директно на полуфинала на глобалната програма във Виена, заедно с финтех проекти от цял свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *