Mastercard увеличава лимита за безконтактно плащане без ПИН

Споделете публикацията:

Mastercard увеличава лимита за безконтактни плащания в 29 държави в Европа. В България той става 100 лв (от 50 лв). В някои държави, като Великобритания, Ирландия, Естония и Полша, промяната ще бъде наложена за постоянно, а други ще я предложат временно. Увеличения в региона има в Северна Македония и Албания. ПОС терминалите в магазинната мрежа ще бъдат актуализирани поетапно през следващата седмица.

Страната ни е сред шампионите по навлизане на безконтактни плащания, с почти 100% безконтактни терминали и около 80% безконтактни карти на пазара от всички издадени. 75% от всички трансакции на Mastercard в цяла Европа вече са безконтактни.

Увеличенията се случват по време на навлизане на новата Европейска директива PSD2, която ЕС налага от септември 2019 г. за всички безконтактни плащания във физически търговски обекти. Тази мярка изисква въвеждане на ПИН при безконтактно картово плащане, когато правим 6-та поредна безконтактна трансакция или когато общата сума на безконтактните ни трансакции, за които не сме въвели ПИН, достига 300 лева (кой от двата критерия се прилагат зависи от банката издател на картата).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.