13% спад в продажбите на смартфони през първото тримесечие

Counterpoint Research публикува данните си от проучване на пазара на смартфони през първото тримесечие на годината, а те не са изобщо добри са сектора. Поради ефектите от пандемията от новия коронавирус, доставките отбелязват спад от 13% на годишна база до 295 милиона устройства сорямо 341 милиона броя година по-рано. За сравнение толкова малко смартфони са били продадени за същия период на 2014.

само два от по-големите производители отбелязват ръст и това са Xiaomi и Realme. Подредбата по доставки се запазва, като лидери остават Samsung и Huawei с дял от съответно 20% и 17% и доставено 59 и 49 милиона смартфона. На трета позиция е Apple с 14% дял и 40 милиона доставки. Челната петица се допълва от Xiaomi и Oppo с по 8%.

Според Counterpoint ефектите от пандемията ще засегнат още по-сериозно сектора през второто тримесечие, като те ще се отразят различно на отделните региони. Китайският пазар вече се възстановява, което ще се отрази позитивно на Huawei и Oppo. Не така стоят нещата за Samsung, тъй като всички основни пазари за корейците са сериозно засегнати и в момента.

Очаква се най-сериозно да бъде засегнат сегментът с бюджетните модели, а този с устройства в среден клас до голяма степен да запази обемите. Директно ще бъде засегнати и сегментът с премиум предложенията, който може да се възстанови чак след отминаване на ситуацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *