Мрежата на Теленор получи сертификат Best in Test в България

Мрежата на Теленор България получи сертификат Best in Test от международната компания за измерване на качеството на мобилни мрежи umlaut. В България, umlaut анализира работата на мрежите на трите големи оператора от 2019 г. Теленор спечели Best in Test за първи път през януари 2020 г., като новият сертификат на оператора е базиран на анализ, проведен между ноември 2019 г. и март 2020 г. Тестовете, с над 53 милиона проби в 96.3% от градските райони и 95.2% от извънградските зони в България, включват тестове с ходене в населените места и тестове на свързващи пътища из страната.

Междувременно от телекома споделят и някои ефекти, които наблюдават от пандемията от новия коронавирус. На 8 март 2020 г., неделя, когато бяха потвърдени първите случаи на COVID-19 в България, гласовият трафик в мрежата на Теленор отбеляза ръст от 32%, а трафикът на данни се увеличи с 9%, сравнено със средните нива през предходните четири недели.

Петък, 13 март, денят, в който българското правителство обяви извънредно положение, беше денят с най-висок гласов трафик в мрежата на Теленор от началото на 2020 г., с 36% повече от средните нива за предходните четири петъка. Трафикът на данни в този ден отбеляза спад от 5,5%, докато клиентите се подготвяха за продължителен престой у дома и предпочитаха да се свържат с близките си и бизнеса си чрез гласови обаждания.

На 23 март бяха наложени ограничения върху пътуването между големите градове и на изходите им бяха изградени контролно-пропускателни пунктове, което доведе до дълги опашки от автомобили и продължително чакане. Мрежата на Теленор отчете 14% ръст на трафика на данни, спрямо предходните 7 дни, като това е и денят с най-висок трафик на данни в историята на мрежата на оператора.

Месечните активни потребители на приложението MyTelenor са се увеличили със 17% през април спрямо февруари, а месечните фактури платени през приложението отбелязват ръст от 59% за същия период. Електронният магазин на Теленор също отбеляза значителен ръст, като удвои броя трансакции през април, сравнено с февруари. От компанията очакват положително развитие в тази насока и в бъдеще, макар страната ни да изостава от тенденциите в това отношение.

На въпрос относно развитието на 5G мрежите у нас от телекома споделят, че е рано да се говори за това, основно заради слабия интерес от клиентите и проникването на съвместими устройства, но и от регулаторните неясноти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *