Huawei изпрати силно тримесечие

Вирусната пандемия засегна голяма част от секторите в световната икономика. И въпреки че продажбите в IT сектора белязаха значителен ръст, това бе продиктувано от необходимостта за промяна на начина на работа за много от компаниите, а именно работа от вкъщи. В условия на криза, често се случва бързо разместване на пластовете и поява на нови компании лидери. Промяната в нагласите на потребителите води до промяна в корпоративните стратегии.

Huawei, следвайки световните тенденции, ще се стремят към разширяване на обхвата на продуктовото портфолио, акцентирайки върху по-достъпните модели телефони като Huawei P40 Lite и серия Y. Търговският директор на компанията за България, Георги Колев прогнозира, че в средносрочен план пазарът в България ще се пресегментира.

Тъй като Huawei e компания, известна със своите иновации (съгласно отчета на компанията за 2019г., в нея работят над 96 000 служители, ангажирани с научно-изследователска и развойна дейност (НИРД)), чийто дял заема над 15% от разходите на компанията за 2019г., или над 18 млрд. USD. Именно заради високите разходи за НИРД, очакваме компанията да продължава да бъде технологичен лидер, представящ технологиите на бъдещето.

Фокус върху IoT

За 2019г. компанията отчита значителен ръст от 16,8% при доставените телефони и бройката им достига 240 млн., а през първите три месеца на 2020г. са доставени 49 млн. устройства. Интерес будят и цифрите за първото тримесечие на 2020г. на продадените PC (110% ръст), преносима техника (75% ръст) и безжична аудиотехника (150% ръст).

1 година без Google Mobile Services

Наложените от САЩ ограничения провокираха компанията да развие своя магазин за приложения AppGallery, a постигнатите резултати са повече от красноречиви – 60 000 приложения (при 36 000 година по-рано), 650 млн. активни потребители месечно (при 520 млн. за Q1 на 2019г.). За България потребителите на AppGallery също нарастват непрестанно, като ръстът е дори по-голям спрямо средния за света – 2,9 пъти повече потребители са ползвали приложението за месец април 2020г. спрямо същия месец миналата година. Или иначе казано, наложените санкции накараха Huawei бързо да се преориентира към собствени софтуерни разработки, a усилията вече дават резултат.

Непредвидимото тримесечие

Въпреки добрите резултати за 2019г. и първото тримесечие на 2020г., второто тримесечие ще се окаже истински тест за всички производители на смарт устройства, като съвсем скоро ще можем да измерим кризата във финансов аспект. Въпреки нестабилната икономическа обстановка, от компанията ще продължат да разширяват портфолиото си от продукти и услуги на българския пазар – през лятото очакваме новите лаптопи на компанията, а скоро ще бъде представен и гласовият асистент Celia, както и отварянето на първия Huawei Expirience Store в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *