Ревю: Huawei WiFi WS5200 – стилен и компактен рутер

Макар Huawei да е позната на повечето от вас със смартфоните и носимите си устройства, компанията предлага и други типове продукти. Сред тях има и безжични рутери, а именно с един от актуалните и вече налични у нас модели, ще ви запознаем днес. Става дума за Huawei Wi-Fi WS5200, който имахме възможност да изпробваме.

Веднага прави впечатление приятният дизайн на устройството, а той му позволява да бъде използван в разнообразни обстановки. Рутерът е доста компактен, той е в бял цвят и с четири фиксирани външни антени. Интересното в случая е, че антените са плоски и широки, за разлика от повечето познати ни модели на други производители.

Горната част на конструкцията е с матирано покритие, като там е разположен и H бутон, за който ще стане дума по-късно. Отдолу откриваме мрежесто покритие с две гумирани крачета. Отзад са разположени 3 x LAN, WAN и порт за захранването. Наличен е и бутон за ресет.

Основни характеристики:

  • WLAN: 802.11ac 2 x 2 & 802.11n 2 x 2, 1.200 Mbps
  • Двубандова 2,4 GHz/5 GHz свързаност
  • 3 х Gigabit LAN
  • WAN
  • Двуядрен 800 MHz процесор
  • 4 фиксирани антени (5dBi)
  • Защита: Алгоритъм против хакери, WPA-PSK / WPA2-PSK Wi-Fi eнкрипция, защитна стена, DMZ, PAP / CHAP, DoS защита от атаки
  • Размери: 205 x 120 x 36,8 мм

Започваме с настройката на рутера, а тя е изключително лесна и интуитивна. Първо включете зарядното и свържете източника си на интернет в WAN порта. След това можете да изтеглите приложението AI Life и да направите първоначалните настройки през него или директно през браузер като се включите в новата мрежа създадена от рутера.

След това можете да регулирате всички необходими настройки отново през мобилното приложение или през браузер. Интерфейсът е достъпен и на български, за разлика от предложенията на повечето други производители, а това ще ви помогне за по-лесно справяне с настройките.

Можете да сменяте паролата за достъп до мрежата и до рутера, да преглеждате данните за свързаните към него устройства, да актуализирате системния му софтуер и да следите състоянието на мрежата. Налична е настройка за родителски контрол, мрежа за гости, опция за включване в определени интервали и дори деактивиране на LED индикатора.

Зоната на покритие е добра като спокойно при добро позициониране можете да го използвате и в тристайни апартаменти. Това разбира се е благодарение на четирите 5 dBi антени, а скоростите на достъп както винаги зависят от това, което получавате от вашия интернет доставчик. При нас отчитаме около 60 мегабита в секунда, а това е и предлаганата ни скорост.

При свързване на устройства с кабел във вътрешната мрежа могат да бъдат постигнати сериозни скорости, като са налични 3 x 1.000 Mbps Ethernet порта. По този начин можете да свържете настолни компютри, мрежови устройства за съхранение, както и други уреди.

По подразбиране безжичната мрежа разчита на обединени сигнали в лентите за 2.4GHz и 5GHz, като автоматично се приоритизира канала според свързаното устройство и местоположението. Използван е и алгоритъм за корекция на слаб сигнал – LDPC, който поддържа бърза връзка дори и през стените. Максималният безжичен трансфер е до 1.167 Mbps. Налична е и опция за работа на две отделни мрежи – 2.4GHz и 5GHz като за целта трябва да деактивирате опцията за приоретизиране на 5GHz в интерфейса за управление.

H бутонът изпълнява функцията на WPS за директно свързване с някои безжични устройства.

В основата на устройството е двуядрен процесор с честота 800MHz, който се справя добре при натоварване. Внедрена е още система, която изучава Wi-Fi средата и оптимизира автоматично канала. Помислено е и за защитата като се разчита на алгоритъм против хакери, WPA-PSK / WPA2-PSK Wi-Fi криптиране, защитна стена, DMZ, PAP / CHAP и DoS защита от атаки.

Заключение

Huawei Wi-Fi WS5200 е с цена от около 80 лв., а това го позиционира доста конкурентно на пазара. Моделът е с приятен дизайн, добра зона на покритие и постига високи скорости на трансфер. Освен това са налични и лесни опции за управление и наблюдение на мрежата ви, дори чрез мобилно приложение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *