Ревю: DJI Mavic Air 2

След като преди време ви запознах с впечатленията си за новия мини дрон на DJI – Mavic Mini, сега мога да споделя и наблюденията си за актуалния Mavic Air 2, който беше при мен за ревю. Второто поколение в успешната серия на производителя предлага редица подобрения, включително с наличието на по-голяма батерия и възможност за запис на видео в 4K.

Mavic Air 2 предлага доста приятен дизайн, а размерите му в разгънато състояние са 183 х 253 х 77 мм при тегло 570 гр. Конструкцията е със сви цвят и се разчита на четири рамена с двойни перки. Наличен е сериозен набор от сензори, които дават възможност на устройството да

Основни характеристики:

Камера: 1/2″ CMOS сензор, 12MP/48MP снимки, до 4K видео при 60 fps
3-осов гимбал
Micro SD слот
Контролер с OcuSync 2.0 система за предаване и обхват до 10 км.
Батерия: 3500 mAh
Максимална скорост: 19 метра в секунда при спортен режим
Максимална дистанция: 18.5 километра
Максимална височина: 5000 метра надморска височина
Максимален полет с един заряд: 34 минути
Размери:
Сгънат – 180 х 97 х 84 мм
Разгънат – 183 х 253 х 77 мм
Тегло – 50 гр.

Пълните характеристики можете да откриете тук!

Преди да излетите за първи път трябва да направите лека предварителна подготовка. Тя включва зареждане на батериите на дрона, а и на дистанционното. При монтирането на перките трябва да съобразите, че те не са еднакви за четирите рамена, като можете да се ориентирате по обозначението на опаковките им. Изтеглете и приложението DJI Fly, стартирайте го, включете дистанционното и след това дрона. В този момент най-вероятно ще е необходима софтуерна актуализация, която ще трябва да приложите.

Свързването на смартфона с контролера става чрез кабел – USB Type-C, Micro-USB или Lightning конектор. Телефонът пасва доста удобно в прихващащия механизъм в горната част на дистанционното. Излитането става автоматично с натискането на обозначения бутон в приложението.

Дистанционното е изцяло обновено от познатото ни досега. Контролерът е с вградени антени, а смартфонът стои над, а не под него, както беше преди. Директно от него можете да сменяте основните режими – статив, нормален и спортен. Вградената батерия издържа до 240 минути с един заряд и може да зарежда други устройства. Освен познатите ни стикове и бутон за включване са налични още бутон за приземяване на зададената локация, за снимане и за накланяне на камерата. Обхватът на връзката с дрона е до 10 километра.

Mavic Air 2 може да предложи полет с продължителност до 34 минути с един заряд на батерията, при 21 минути за предшественика му. Ако изберете комплекта Fly More получавате общо три батерии, които позволяват до час и половина полет. Можете да зареждате и трите батерии едновременно чрез включения в комплекта адаптер. Максималната височина, на която може да се издигне машината е 5 километра, а максималната дистанция за полет е 18.5 километра. Оперативната температура, при която работи дронът е -10° до 40°C. Използва се GPS+GLONASS система за позиционоране. Mavic Air 2 разполага със слот за Micro SD памет карта с капацитет до 256GB, налична е и 8GB вградена памет.

Управлението на дрона става чрез приложението DJI Fly, което е доста лесно за работа, а и можете да го изтеглите директно от сайта на компанията, ако сте с някой от новите модели на Huawei например. Пробвах Mavic Air 2 с Huawei P40 Pro и нямах никакви проблеми. Тук разполагате с лесен достъп до картата, опции за промяна режима на снимане, както и за наблюдаване на основните параметри, включително ниво на заряд, скорост, височина и др.

Дронът разполага с Advanced Pilot Assistance Systems (APAS) 3.0 система за избягване на препятствия, която може да го предпази от нежелани сблъсъци.

Камерата е 48-мегапикселова и е наличен гимбал със стабилизация по три оси. Системата е изключително ефективна и не се наблюдават каквито и да е разклащания по време на полет. За ефективни снимки и от високо пространство можете да използвате въртящия се бутон за наклон. Заснемането на снимки е при резолюция до 48MP, но по подразбиране се използва технология за сливане на 4 пиксела в 1 за 12MP кадри.

Има и Smart режим, при който системата използва оптимални настройки според сцената и условията. Заснемането на видео е в резолюция до 4K при 60 кадъра в секунда. Впечатленията ми от снимките и клиповете са положителни, но заради преобладаващо лошото време имах по-малко възможности за снимане. За съжаление не използвах ND филтрите от комплекта, което си личи в единият от клиповете с по-интензивната слънчева светлина. Поддържат се режими като 8K Hyperlapse, QuickShots, FocusTrack, HDR Panorama и др.

Заключение

Новото предложение на DJI определено представлява сериозно подобрение от предшественика си. Дронът дава опция за продължителни полети, а новият контролер определено е по-удобен от използвания досега. Разбира се едно от най-съществените новости е при камерата – наличието на 48MP сензор с опция за заснемане на видео в 4K резолюция. Стандартният комплект на Mavic Air 2 е с цена 849 евро и включва една батерия и общо шест перки, както и ND филтри. Комплектът Mavic Air 2 Fly More Combo, който струва 1049 евро включва три батерии, 12 перки, зарядна станция, ND филтри и чанта за пренос.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *