България отстъпва в световната ранглиста за интернет скорост

Доскоро България беше след първенците по скорост на интернет, но в последните няколко години все повече губи лидерските си позиции.

Темата за конкурентните предимства на българския сектор на телекомуникациите бе представена на конференцията Еcta Country Focus: Bulgaria, организирана от Европейската асоциация за конкурентни телекомуникации (ECTA).

По данни на Speedtest сме на 53-о място по фиксиран интернет (59,95 Mbps) при средни 78,26 Mbps в световен мащаб и на девето място (68,94 Mbps) по мобилен интернет при средни 34,67 Mbps за света. По данни на Ookla пък страната е на 50-о място в световната класация за средна скорост на интернет.

Според индекса на Европейската комисия за навлизане на цифровите технологии в икономиката и обществото през 2020 г. държавата ни заема последното място в ЕС. Самият индекс включва пет компонента, сред които използване на интернет, свързаност, цифрови обществени услуги и човешки капитал. И въпреки че броят на предоставяните обществени цифрови услуги се увеличава, техният нисък дял заедно с незадоволителните IT познания на обществото, ни отреждат последното място. Сред положителните неща е по-ниската цена на ползвания интернет в сравнение със средното равнище за ЕС.

Интересно е да се отбележи, че конкуренцията в мобилния интернет коренно се различава от тази в сегмента за фиксирания интернет. При над 600 активни доставчици на фиксиран интернет, има само 3 мобилни оператора със значимо пазарно развитие. Приходите на мобилните оператори от пакетни услуги, включващи фиксиран интернет продължават да нарастват, т.е. те успяват да привлекат нови потребители и да увеличават приходите от съществуващите.

Несъщестуващите виртуални мобилни оператори

Макар и преди години да се заговори за виртуални мобилни оператори, които да раздвижат пазара и да увеличат конкуренцията, то към момента такива реално не съществуват. Въпреки опитите, компаниите собственици на мобилни мрежи да бъдат принудени да предоставят под наем своите мрежи за ползване при пазарни условия, както и желанието на определени компании да създадат нови мобилни виртуални оператори, такива проекти не успяха да бъдат реализирани.

„Споделянето на мрежови ресурси и радиочестотен спектър дава възможност на по-малките телеком оператори да навлязат на пазара на мобилни услуги без съществени разходи. От друга страна, това осигурява допълнителни приходи за мобилните оператори от споделянето на мрежата им. Не на последно място, развитието на виртуални мобилни оператори допринася за ефективно използване на вече съществуваща инфраструктура. То е в интерес и на потребителите, защото им дава възможност за по-голям избор на доставчик и услуги.“, коментира Невен Дилков,зам.-председател на Управителния съвет на ecta.

Положителна крачка за това споделяне е предвиденото синхронизиране на Европейския кодекс за електронни съобщения в България. Именно след това можем да очакваме навлизането на нови мобилни оператори на българския пазар, който към момента е силно окрупнен и това влияе на реалната конкуренция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *