Над 2000 ученици са преминали обучение в Училищна Телерик Академия през 2019-2020

Училищна Телерик Академия за ученици от 1-ви до 12-ти клас, обяви днес, че през учебната 2019-2020 г. в нея са приети и са се обучавали безплатно на програмиране и дигитални технологии 2 225 ученици в 102 школи в 25 града в България. Това е ръст на участниците с близо 40% спрямо предходната година в момент. Кандидатстването за следващата учебна година ще стартира през септември.

За десетте години, от които работи академията през нея са преминали над 12 000 деца и младежи. 78% от приетите се обучават за първи път в Училищна Телерик Академия, а останалите 22% продължават обучението си.

Нивото на удовлетвореност на учениците от обученията през изминалата година е 93%, въпреки преминаването от традиционния присъствен към онлайн формат заради пандемията. През изминалата учебна година 62% от медалите от национални състезания по информатика в България се държат от възпитаници на Училищна Телерик Академия.

Програмите на Училищна Телерик Академия са безплатни за учениците и се реализират с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и корпоративни и индивидуални дарители. Приемът за учебната 2020-2021 година ще стартира през септември през сайта на инициативата и ще бъде отворен за всички желаещи.

Програмите са съобразени с възрастта и интересите на участниците:

  • 8-12 клас – практически уроци по дигитални науки и разработка на игри в цялата страна и програма по уеб програмиране в София, Враца и Пловдив;
  • 4-7 клас – задълбочени обучения по алгоритмично програмиране, дигитални науки и разработка на игри в цялата страна и пилотна програма по уеб програмиране в София;
  • 1-3 клас – интерактивни работилници по програмиране в София в партньорство с CoderDojo България.

От учениците не се изискват предварителни познания в областта. Необходимо е желаещите да кандидатстват онлайн през септември и преминат входен изпит с логически задачи (с изключение на децата в 1-3 клас, за които не е предвиден изпит). Спрямо препоръките на здравните органи през есента обученията могат да стартират онлайн или в традиционния присъствен формат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *