Lenovo ThinkBook Plus – Изненадата е в капака

През годините сме били свидетели на редица портативни устройства, които предлагат повече от един екран. Сега при мен за кратко се отби и най-новият подобен модел на Lenovo, а именно ThinkBook Plus. В случая моделът използва формата на стандартен преносим компютър, но в капака е вграден e-ink дисплей. Това разбира се разширява възможностите, които получавате като потребител, но все пак е доста нишово устройство.

Както вече споменах, става дума за преносим компютър, като той има по-дебел от очакваното за съвременните машини капак и съответно по-тежка конструкция. Въпреки това дизайнът на ThinkBook Plus е изчистен и без излишни елементи. В комплект с компютъра идва и стилус, който може да бъде използван за рисуване и писане на външния екран. Той се прикача магнитно към рамката на капака.

Страничните рамки около главния дисплея са сравнително тънки, а над него е разположена и камерата. Налична е пълноразмерна клавиатура и обширен за големината на конструкцията тъчпад. Отдясно на корпуса откриваме 2 х USB Type-A порта и бутон за включване с вграден четец на отпечатъци. Отляво са разположени HDMI и USB Type-C портове, както и жак за слушалки. В долната част на конструкцията са отворите на охладителната система и двата високоговорителя.

Основни параметри:

Дисплеи:
13.3″ FHD (1920 x 1080) IPS, 100% sRGB, 300 нита
10.8″ e-ink, монохромен
Процесор: до 10-о поколение Intel Core i7
Памет: до 16GB DDR4, 16/32GB Optane + 256/512GB SSD
Свързаност: WiFi 802.11 2×2 AX, Bluetooth 5.0, USB-C, 2 x USB 3.0, HDMI 1.4b, комбо жак за слушалки/микрофон
Мултимедия: Dolby Audio, Harmon Kardon говорители, 1MP камера, сертифицираните от Skype микрофони
Батерия: до 10 часа, включва Rapid Charge
Софтуер: Windows 10
Размери: 308 x 217 x 17.4 мм, 1.4 кг

ThinkBook Plus черпи от сериозната традиция на Lenovo при преносимите компютри и се представя солидно. Основният екран е IPS с 13.3-инчов диагонал, резолюция Full HD, максимална яркост 300 нита и покрива 100% от цветовата гама sRGB. Резолюцията е оптимална за тази големина на екрана, а свойствата му като цветово представяне и яркост също са доста добри.

Разбира се по-интересен е екранът на капака, който е с e-ink монохромен панел с диагонал 10.8 инча. За какво можете да го използвате? Той може да показва известия, да служи за електронен четец, водене на бележки и скициране с дигиталната писалка, която е включена в комплекта и се прикрепва с магнит от двете страни на капака. Възможно е свързването на външен монитор за преглед на скицираното съдържание. Това определено е добра добавка, ако имате нужда от нея.

В основата на компютъра е до 10-о поколение Intel Core процесор в комбинация с до 16GB DDR4 RAM и Intel Optane + до 512GB SSD. Системата предлага доста добра производителност и бърз старт, а предпоставка за това е наличието на SSD сторидж. Поддържа се режим Modern Standby, с който можете да събудите компютъра за под половин секунда, полезно при нужда от бързо възстановяване на работа. Сред опциите за свързаност е и WiFi 6 за скоростен безжичен трансфер. Междувременно охладителната система е ефективна.

По данни на Lenovo, батерията на ThinkBook Plus предлага до 10 часа издръжливост с един заряд. Поддържа се и технология за бързо зареждане Rapid Charge, която осигурява 80% от капацитета ѝ само за час. За времето, за което използвах компютъра мога да споделя, че издръжливостта е впечатляваща.

Лаптопът предлага пълноразмерна клавиатура с подсветка, както и обширен за размерите на корпуса тъчпад. Звуковата система, която включва Harmon Kardon говорители е адекватна за компактните размери на устройството. Четецът на отпечатъци е вграден в поставения отстрани на конструкцията бутон за включване. Свикването с тази нетрадиционна позиция отнема известно време. Наличен е отделен Trusted Platform Module (dTPM), който криптира данните.

Какво още предлага Lenovo ThinkBook Plus? Той е преминал множество тестове за качество и надеждност, като например защита от разливане за до 60 cc вода, екстремни температури и вибрации. Пантата, изработена от цинкова сплав, включва технология с метали на прах и издържа 25 000 цикъла на отваряне и затваряне. Покрита е с индий и калай, което я прави още по-устойчива на корозия и оптимизира приемането на WiFi сигнал.

Заключение

ThinkBook Plus е с цени от 3000 лв. като те достигат до 3390 лв. в зависимост от конфигурацията. Както и сами можете да се убедите, цената не е изобщо ниска, но все пак в случая става дума за нишов продукт, който е предназначен за определен кръг потребители. Хареса ми идеята за добавка на монохромен дисплей, който е интегриран доста успешно със стандартен преносим компютър, на който можете да разчитате за ежедневната работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *