Acronis True Image 2021 – цялостно решение за бекъп и защита

Скоро не ми се беше случвало да ми попада за ревю софтуерно решение, но продуктът, с който ще ви запозная днес е доста интересен и определено заслужава вниманието ви. Това е цялостната платформа за бекъп и защита на компютъра, Acronis True Image 2021. Решението защитава цялата ви компютърна система дори и от най-новите заплахи и е налично както за Windows, така и за Mac.

Основното в случая е, че True Image 2021 комбинира решения за бекъп на данни и кибер защита, като всичко това минава през един основен интерфейс. Освен това е необходим само един лиценз, а не няколко (ако вземете отделни продукти). Платформата позволява автоматично възстановяване от атаки, което изключва необходимостта от ръчни действия в тази насока.

Acronis True Image 2021 засича поведенческите модели на зловредния софтуер в ранен етап и по този начин може да предотврати заплахите. Налични са опции за изолиране на заплахите в карантинна зона, а и възможност за създаване на списъци с програми, които познавате и използвате. Софтуерът предотвратява претоварването на процесора по време на сканиране като дава приоритет на други програми.

Изпитанията на продукта от професионалистите от AV-TEST показват, че софтуерът засича и блокира всички атаки, като отчита само един позитивен резултат при теста за Usability.

Инсталация и функционалности

След като изтеглите True Image 2021 процесът по инсталация отнема няколко минути и е доста лесен, като е необходимо само да следвате стъпките. Най-добре е да създадете акаунт за услугата или да използвате съществуващ такъв. След приключване на инсталацията получавате достъп до основния интерфейс, който е доста интуитивен.

Отляво са налични общо седем раздела. Първият от тях включва функционалността за бекъп, а чрез него можете да направите резервно копие на данните си. Имате възможност това да обхване целия компютър, отделни дискове, раздели или конкретни файлове и папки. Освен това тук можете да направите бекъп на данните от мобилното си устройство или облачните услуги Microsoft Outlook или OneDrive. Доста интересна опция е възможността за използване на блокчейн технология за защита на определени файлове. Резервното копие на данните може да бъде направено както на свързано мрежово устройство, така и в облачното пространство Acronis Cloud.

Тук новите функционалности са за репликиране на локални бекъпи автоматично в облака, активно клониране на дискове (полезно ако сменяте някой от дисковете си с по-бърз например) и някои от вече споменатите решения.

Следва разделът за защита, който покрива всички основни направления необходими за оптимална сигурност в днешно време. Сред новостите тук са защита в реално време от зловреден софтуер, възможност за сканиране по всяко време, уеб филтри (Windows) и защита за видеоконферентни решения (Windows) – Zoom, Cisco WebEx и Microsoft Teams. С тази функционалност се подсигурявате, че никой не подслушва разговорите ви.

Сред познатите ни и важни функционалности тук са защита против рансъмуеър атаки, добив на криптовалута, опасни файлове и опасни сайтове. Налични са опции за осъществяване на пълно или бързо сканиране на компютъра, а в раздел Activity можете да следите и предприетите от софтуера действия.

Преминаваме към секция архив, а в нея можете да освободите дисково пространство чрез прехвърляне на стари файлове от компютъра към външен диск или Acronis Cloud. Тук софтуерът автоматично анализира файловете на компютъра или избрана папка. След това ги филтрирате по тип, дата и размер. Преглеждате подбраните файлове и можете да ги архивирате по избор. Архивите могат да бъдат криптирани.

В раздела за синхронизиране извършвате едноименното действие между файловете на компютъра и Acronis Cloud или между два компютъра, на които е инсталирана Acronis True Image.

Следва раздел инструменти, а тук са опции като клониране на диск, почистване на системата, създаване на носител за възстановяване, защитена зона за файлове и т.н. В секция акаунт проследявате статуса на абонамента си с опция за закупуване на облачно пространство. Последната основна секция включва системните настройки, а отдолу са връзките към магазина и отдел за помощ.

Цени и финални думи

Acronis True Image 2021 се предлага в четири варианта – Standard, Essential, Advanced и Premium с цени от 59.99, 49.99, 69.99 и 99.99 долара за лиценз за един компютър. Последните три са с едногодишен лиценз. Разликите между вариантите са значителни, включително като функционалност и облачно пространство за съхранение, като можете да се запознаете с тях тук.

Новото решение на Acronis дава доста добро съотношение цена-функционалност и може да ви спести сериозни средства, тъй като няма да се налага да купувате лицензи за отделни решения. Освен цялостна киберзащита можете да разчитате и на гъвкави бекъп решения, които могат да са от полза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *