Ревю: Huawei MateBook D15 – лаптоп със смарт(фон) функции

Mина повече от месец от представянето на лаптопите на Huawei в България. След като имахме възможност да ви запознаем отблизо с премиум ултрабука MateBook X Pro, днес представяме на вниманието ви и неговия по-скромен събрат MateBook D15 с процесор AMD Ryzen 5, или казано на финансов език – ценово, най-достъпният модел на компанията.

Дизайн

Лаптопът е приятно лек и малко по-тънък от устройствата в този клас, облечен в алуминиева сплав и пластмасова рамка на екрана. Цветът, в който се продава в България е Mystic silver с матово покритие. За разлика от Mate X Pro, D15 тежи с около 200 гр. повече – 1,53 кг. при варианта със SSD. Дебелината на корпуса е 16,9 мм. Лаптопът е с изчистен дизайн – на капака е изписано името на компанията. При отварянето му, първото, което прави впечатление са тънките рамки на дисплея и липсата на камера над него. Камерата е скрита в клавиш между функционалните бутони и с едно натискане излиза или се прибира. Вдясно до клавиатурата е бутонът за включване, в който е вграден и четецът за пръстови отпечатъци.

Към лаптопа ще откриете и 65W зарядно с USB Type-C порт. Зарядното на пръв поглед изглежда като малко по-голямо от това за смартфон, което позволява лесното му пренасяне. Друг плюс е портът за зареждане, решен чрез USB Type-C вход, което ви позволява да пренасяте един кабел по-малко по време на пътуванията си – можете да ползвате кабела, а и зарядното, на лаптопа за заряд и на телефона си. От Huawei са възприели нуждата от близка връзка между телефона и лаптопа, затова лаптопа може да се ползва като бързо зарядно за част от смартфоните на компанията.

Основни характеристики:

 • Дисплей: 15.6“, IPS, 1920 x 1080 пиксела, 16:9
 • Процесор: AMD Ryzen 5 3500U/AMD Ryzen 7 3700U
 • Видеокарта: Radeon Vega 8 Graphics/Radeon RX Vega 10 Graphics
 • Памет: 8 GB DDR4, 256 GB PCIe SSD / 512 GB PCIe SSD
 • Безжична свързаност: Wi-Fi a/b/g/n/ac (2,4 GHz и 5 GHz), Bluetooth 5.0, NFC
 • Портове: 1 х USB Type-C, 2 x USB Type-A 2.0, 1 x USB-A 3.0, 3.5 мм жак за слушалки и микрофон
 • Звукова система: 2 х 2W високоговорителя, 2 х микрофона
 • Камера: 1MP
 • Батерия: 42Wh
 • ОС: Windows 10 Pro
 • Размери: 357.8 х 229.9 х 16.9 мм, 1.53 кг

Благодарение на тънките рамки (5.3 мм) е постигнато съотношение екран-тяло от 87%. Дисплеят е с IPS панел, съотношение на страните 16:9 и е с добри нива на яркост (250 нита) и ъгъл на видимост от 178 градуса.

Лаптопът, който тествахме разполага с процесор AMD Ryzen 5, 8GB RAM и 256 SSD. Налична е и версия на компютъра с Ryzen 7. В комбинация с процесора на AMD, SSD-то дава възможност за бързо и безпроблемно зареждане на ежедневните приложения. Те се отварят достатъчно бързо, а вградената видеокарта позволява и безпроблемно подкарване на по-леки игри.

Относно безжичната свързаност, MateBook D15 разполага с двубандов Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0 и NFC. Именно последното е ключово за едно от големите предимства на този лаптоп, но за него ще разкажем малко по-късно. Откъм портове – налични са 3 х USB-A порта, 1х HDMI порт, 3.5 мм порт за слушалки и 1 USB-C порт, а това е напълно достатъчно за този клас устройства.

Високоговорителите са два и произвеждат звук с много добро качество, а двойният микрофон позволява да бъдете чути и в по-шумна среда. При провеждане на разговори в по-шумна среда (телефонни и по Viber) силата на звука, може и да ви се стори недостатъчна – затова може да ползвате слушалки.

Камерата е скрита в средата на първия ред бутони (между F6 и F7) и е достатъчно едно натискане за да се появи. Макар и нетипично разположена, камерата има голям плюс – снима под такъв ъгъл, че няма да се притеснявате от случайно попадащи в обхвата й хора зад вас – те трябва да преминат много близко зад вас, за да бъдат „уловени“ от камерата – нещо, което аз лично намирам за много удачно при работата в домашни условия. Също така, ъгълът на снимане в този случай не се влияе от ъгъла на отваряне на екрана.

Клавиатурата и тъчпадът са с големи размери. Тъчпадът е много удобен именно поради това, а това ви позволява лесно да достигате до желаните точки на екрана. Клавиатурата, макар и лишена от цифровата част вдясно също е много удобна, предвид големите клавиши. Като неудобство мога да посоча единствено бутоните за „горе“ и „долу“, които са с половин размер и трудно уцелвах желания. При по-продължителна работа с клавиатурата, не изпитвах дискомфорт в китките, именно поради големия размер на бутоните, което е голям плюс. Клавиатурата е само с само латински букви.

Батерията е с приличен капацитет от 42 Wh и предлага издръжливост около 5-7 часа в зависимост от натоварването, което е напълно достатъчно за такъв клас лаптопи. Поредната положителна черта е бързото зареждане – около 50% заряд за 30 минути.

Huawei Share – добавената стойност

Лаптопът идва с Windows 10 Home и със системата Huawei Share, ползваща NFC. Тя позволява изключително лесно свързване с голяма част от смартфоните на компанията. Нужно е само едно докосване на гърба на телефона с лаптопа и на екрана на лаптопа се появява екрана на мобилния телефон – оттук нататък можете да контролирате своя телефон чрез мишка и клавиатура, като не е необходим интернет за връзката.

Можете с едно движение да плъзгате и прехвърляте файлове между компютъра и телефона, както и да редактирате директно файловете на лаптопа. Друга интересна функция е възможността да говорите през компютъра, ползвайки телефона за връзка. Всичко това е благодарение на приложението PC Manager, което позволява още опция за запис на екрана, клипборд и др.

Заключение

Matebook D15 е много добър лаптоп, различаващ се от останалите на пазара с по-интересните функционалности, които предлага. Батерията е с добра издържливост за този клас, лекотата и стабилността на лаптопа са голям плюс, а разположението на камерата и големината на тъчпада са отлични решения за цялостното представяне на лаптопа. Но най-впечатляваща е възможността за връзка с телефона – функцията, която определено ще допадне на всички, които я пробват. Свързаността между лаптоп и телефон тук вече е на друго ниво и от Huawei заслужават адмирации за направеното. Лаптопът е на цена от 1150 лева в свободна продажба.

2 thoughts on “Ревю: Huawei MateBook D15 – лаптоп със смарт(фон) функции

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *