Системата на Кока-Кола у нас рециклира до 96% от отпадъците от производството си

Принос от 0,6% от БВП на страната, рекордно намаление на потреблението на вода и хиляди часове доброволчество са само част от акцентите в Доклада за устойчиво развитие и социо-икономическо въздействие на Системата на Кока-Кола в България за 2019 г. „В края на 2018 г. и началото на 2019 г. доброволно въведохме цветови код върху опаковките на Coca-Cola, Fanta и Sprite, който разбираемо представя точното процентно съдържание на захар, сол, мазнини и наситени мазнини в продуктите”, казва Евелин де Лирснайдер, изпълнителен директор на Кока-Кола България.

Социо-икономическото въздействие на компаниите в Системата на Кока-Кола у нас се равнява на принос от 0,6 от БВП на страната или иначе казано – всеки 1 лев, изхарчен за напитки на Кока-Кола, води до 0,70 лв. приходи за България. През 2019 г. в двата завода в Костинброд и Банкя са произведени 364 млн. литра напитки, а системата е купила стоки и услуги от местни доставчици на стойност 127 млн. лева. Системата плаща 51 млн. лева в данъци и поддържа 250 млн. лева непряко. Сумата се равнява на 1% от данъчните приходи на България или годишните разходи за образование на около 102 000 ученици.

3000 души работят в Системата на Кока-Кола в България, която поддържа 16 200 работни места по стойностната верига или иначе казано всяко работно място в нея поддържа 5 работни места другаде.

През 2019 г. е постигнато рекордно понижение на потреблението на вода – с 5% спрямо предходната година, което е равно на 29 млн. литра спестена вода или средното годишно потребление на питейна вода на над 800 българи. 43 млн. литра вода, равняващи се на потреблението на домакинствата в Костинброд за 38 дни, пък са използвани повторно в производството. Процентът на рециклираните отпадъци, генерирани в производствения процес, е повишен до 96%, като всяка трета напитка, която потребителите консумират, не генерира почти никакъв отпадък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *