Ревю: XPG GAMMIX S11 Pro – бърз, ефектен и достъпен SSD

Един от основните елементи във всяка компютърна система е сторидж модулът. В него е мястото за операционната система, програмите, а и всичките ни останали данни. Разбира се искаме достъпът до тях да е бърз, но и да са надеждни за различни условия. Бързината е особено сериозен фактор що се отнася до гейминга, тъй като там всяко забавяне е от значение. За най-добри резултати вече разчитаме на SSD дискове, които имат сериозни преимущества. Те са по-бързи и по-надеждни от твърдите дискове (HDD), поради липсата на движещи се елементи и използването на новите стандарти за свързване.

В днешния материал ще ви запознаем отблизо с едно от най-новите предложения на XPG – GAMMIX S11 Pro. XPG е гейминг брандът на ADATA и като такъв очакваме качествени продукти, които са базирани на дългата традиция на тайванците в това направление.

Отличителен белег на модела по отношение на дизайна е добавеният охладителен радиатор, който му придава доста приятна визия. Той е оцветен в червен и черен цвят, а вдъхновението идва от дизайна на спортните коли – съвсем логично, тъй като и той е доста бърз.

Основни характеристики:

  • Капацитет: 256GB / 512GB / 1TB
  • NAND Flash: 3D TLC
  • Интерфейс: PCIe Gen3x4
  • Форм фактор: M.2 2280
  • Максимална скорост на четене/запис: 3500MB/s / 3000MB/s
  • MTBF: 2,000,000 часа

Моделът е предназначен за настолни компютри, като е използван е PCIe Gen3x4 интерфейс с M.2 2280 конструкция. Самият SSD е базиран на следващо поколение 3D NAND флаш технология, която позволява постигането на по-висок капацитет, по-добра ефективност и издръжливост. Дискът е наличен в капацитети 256GB, 512GB и 1TB. В случая разполагахме с варианта с капацитет от 512GB.

Монтажът, както и на повечето подобни устройства, е изключително лесен – свързвате го към съответния слот и използвате решението за фиксиране, което обикновено би трябвало да идва в комплект с дънната платка. След това можете директно да използвате новия си SSD.

Свойствата на GAMMIX S11 Pro го правят подходящ за редица приложения, включително гейминг, овърклок, видео обработка и т.н.

Моделът използва SLC кеширане и DRAM кеш буфер, а максималните постижими скорости на трансфер са 3500 мегабайта в секунда (MB/s) при четене и 3000MB/s при запис. Освен това отчитаме производителност до съответно 390K/380K IOPS. Използван е контролер SMI SM2262EN. Какво обаче означава това в реални условия – светкавично бързо зареждане на операционната система, трансфер на файлове и гейминг. Разбира се трябва и другите ви компоненти да са от висок клас.

Моделът е интересен и с наличието на радиатор, чиито дизайн е вдъхновен от визията на спортна кола. Радиаторът помага за охлаждане с до 10 градуса по Целзий спрямо устройства без такъв. Това разбира се води и до оптималната производителност и системна стабилност.

Не са пропуснати и софтуерните добавки, които в случая са под формата на SSD ToolBox и Acronis True image HD, disk migration utility. Първата от тях дава полезни инструменти, включително информация за устройството, диагностика и решение за оптимизация. С второто пък можете да мигрирате данните си от друго устройство и т.н. Тези решения са налични за изтегляне и от сайта на компанията.

GAMMIX S11 Pro се предлага с 5-годишна гаранция, като издръжливостта му е оценена на 2 000 000 часа (MTBF), което е доста сериозно постижение. Издръжливостта на удари е до 1500G/0.5ms, а освен това се поддържа LDPC (Low-Density Parity-Check) технология за поправяне на грешки. Налични са и End-to-End Data Protection и RAID Engine поддръжка.

Заключение

Цените на GAMMIX S11 Pro стартират от около 100 лв. за варианта с капацитет 256GB и достигат до 280 лв. за 1TB. Както виждате ценовото позициониране е доста конкурентно, особено ако имаме предвид, че моделът е насочен за гейминг сектора и идва с охлаждащ радиатор. Можете да разчитате на модула за постигане на доста високи скорости на трансфер, както и на сериозна издръжливост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *