Иновация от България – умните контакти Shelly Plug

IoT устройствата и концепцията за умния дом не са нови понятия, но едва през последните няколко години те получават повече популярност, а и стават практични за приложение в почти всеки дом и офис. Възможността да управлявате разнообразни уреди дистанционно и чрез гласови команди може да бъде доста полезна в ежедневието и да пести време. Най-достъпният начин за постигане на подобна функционалност е чрез умен контакт, в който включвате уреда, който искате да управлявате.

На пазара има разнообразни модели, но този, с който ще ви запозная днес е доста интересен поради няколко причини. Става дума за Shelly Plug, който е продукт на българската компания Алтерко Роботикс. Той е гъвкаво предложение, което може да проследява и консумацията на енергия.

Бърз старт

Преди да започнете, инсталирайте приложението Shelly и следвайте инструкциите за създаване на профил – това отнема няколко минути. След това сте готови за добавянето на първия контакт към него и обособяването на помещение към, което да е вписан той. Доста вероятно е да ви се наложи да обновите и системния софтуер на контакта, което става лесно в панела с настройки. Приложението е налично в AppGallery, Google Play и App Store. Това дава доста широка съвместимост.

Тук става и връзката на устройството с домашния ви рутер и облачната услуга на Shelly, което е необходимо, за да можете да го управлявате и отдалечено.

Основни приложения

Най-лесният начин да използвате контакта е за спиране и пускане на електричеството през него (става и с бутон върху него). Така с телефона си можете да изгасите или включите отдалечено свързана към него лампа например. Този сценарии работи с най-разнообразни уреди, включително за отопление и т.н. Можете да го програмирате и да се включва и изключва в зададен час или чрез таймер. Като пример тук мога да дам включване на отопление на вилата или защо не пускане и спиране на водна помпа за поливане според нуждите.

Няма как да не ви се е случвало да излезете от вкъщи и да забравите дали сте изключили някой уред, като ютия, телевизор и т.н. Ако той е свързан към умен контакт можете лесно през приложението да проверите и да го изключите. Вторият аспект е за следене на консумираната енергия. Чрез контактите можете да получите информация както за моментната консумация, така и за натрупаната такава за определен времеви период.

И с глас

Още по-голямо удобство обаче дава възможността за включване и изключване на контакта с гласова команда. За целта контактът трябва да е свързан към Wi-Fi мрежа и облачната услуга Shelly Cloud. След това трябва да добавите акаунта си към Amazon Alexa или Google Assistant и сте готови. Сега можете с изричането на гласова команда да включвате и изключвате контакта и съответно свързаното към него устройство.

Като за финал

Както вече най-вероятно ви е станало ясно, контактите Shelly могат да бъдат доста полезни за най-разнообразни ситуации. Освен това цялата система е лесна за настройка и работа, буквално за няколко минути ще сте готови за действие. Добавена стойност към модела дава опцията за следене на изразходваната електроенергия. Към това добавяме интеграцията с два от най-популярните виртуални асистенти – Amazon Alexa и Google Assistant.

Shelly Plug е наличен през европейския магазин на компанията, а тъй като складовете ѝ са в България, доставките са бързи. Ако изберете единично устройство цената е 32.4 евро, а в комплект от три и пет тя е съответно 92 евро и 149 евро. Най-хубавото в случая е, че става дума за продукт на Българска компания, която освен това предлага доста разнообразно портфолио от устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *