Докъде стигна проектът за криптовалута на Facebook

Криптовалутата създадена от Facebook, Libra може да бъде пусната през януари сочат данни на The Financial Times. Първоначално тя ще бъде в доста ограничен вариант и най-вероятно ще бъде подкрепена от американския долар. През април от компанията заявиха намеренията си да направят отделни stablecoin-и базирани на различни реални валути като долар, евро и паунд.

Стартът на проекта зависи от регулаторни одобрения, но от Facebook остават твърдо зад него. Той ще се ръководи от Libra Association, която ще действа като валутна власт за криптовалутата. Портфейлът, който ще използват потребителите преди време беше преименуван от Calibra на Novi.

Facebook е един от членовете в Libra Association, като надеждата на компанията е тя да достигне до 100 члена, а всеки от тях се включва с до 10 милиона долар инвестиция. Централата на организацията е в Швейцария. Това означава, че Facebook няма да има директен контрол върху проекта.

Междувременно обаче някои от съоснователите на асоциацията изглежда се отказаха от участие в нея. Сред тях са PayPal, eBay, Stripe, Visa и Mastercard.

Подобно на по-популярните криптовалути Libra ще съществува изцяло в дигитален формат. Това означава, че няма да има физически банкноти, а трансакциите се записват и верифицират чрез блокчейн технология. Първоначално блокчейнът ще се поддържа и управлява от основателите на проекта. Libra ще има връзка с реални активи във формат познат като stablecoin. Първоначалният план беше за използването на кошница от валути като асоциацията би трябвало да закупи съответните активи, които да гарантират стабилността на криптовалутата.

Информация от CNET

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *