Ревю: Tenda AC5

Tenda предлага качествено мрежово оборудване на добри цени, а днес ще ви запозная с един от актуалните безжични маршрутизатори на компанията – Tenda AC5, който е с обширно покритие и високи скорости на трансфер.

Дизайнът на модела ми е добре познат от друг модел на компанията, който тествах скоро, а именно AC8. Устройството напомня на крилото на прилеп. Тук обаче цветът е бял, а конструкцията отново е лека. В горната ѝ част е позициониран LED индикатор.

Налични са четири фиксирани антени, а отзад на корпуса откриваме WAN и три Gigabit LAN портове, бутон за включване и WPS/Reset. Възможен е монтаж и на стена, а в комплект с рутера идват LAN кабел, захранващ адаптер и документация.

Основни характеристики:

  • Безжични стандарти: IEEE 802.11 ac/a/b/g/n
  • Честотни ленти: 2.4GHz (300Mbps) & 5GHz (867Mbps)
  • Антени: 4 х 6dBi (фиксирани)
  • Портове: 100Mbps WAN, 3 х 10/100Mbps LAN
  • Защита: WPA-PSK/WPA2-PSK, WPA/WPA2
  • Размери: 200 x 127 x 33.6 мм

Очаквано първоначалната настройка е изключително лесна, като трябва да се вземе предвид и спецификата на вашия интернет доставчик. При повечето случаи свързвате кабела, захранването и посещавате следния адрес от смартфон или компютър – tendawifi.com. След това преминавате през няколко бързи стъпки и сте готови за действие. Налично е приложението Tenda WiFi App, което дава лесна опция за управление и наблюдение на мрежата.

Tenda AC5 v3 може да работи в две широчинни ленти – 2.4GHz и 5GHz, като е налична и възможност за автоматичен избор на оптималната връзка. При тях на теория могат да се постигнат съответно 300Mbps и 867Mbps. Скоростите са доста високи, но ще ви е необходим и адекватен сигнал от доставчика ви на интернет. 5GHz се препоръчва за стрийминг на видео с висока резолюция и гейминг, а на 2.4GHz можете да разчитате за браузинг и други по-леки дейности.

Рутерът разполага с общо четири фиксирани външни антени с мощност по 6 dBi, което му дава възможност да покрие обширна площ и сигналът да премине през два слоя стени. Разчита се и на Beamforming технология, която позволява насочването на сигнала директно към потребителското устройство.

Моделът съвсем спокойно може да предложи покритие на цял апартамент при оптимално позициониране разбира се. В моя случай при поставяне в коридора сигналът е добър във останалите 5 помещения. Скоростите на трансфер са високи дори да не сте в директна близост до него. Освен това спокойно можете да свържете и множество уреди едновременно, което не се отразява негативно на производителността. Според Tenda моделът може да работи едновременно с до 25 свързани устройства.

Налични са три LAN порта, които предлагат скорости на трансфер до 100 Mbps, което е адекватно за повечето ситуации. За съжаление липсват поддръжка за 1000 Mbps и USB порт, но това са опции в малко по-високия клас и е съвсем нормално да ги няма в бюджетните предложения.

Сред останалите интересни параметри, функционалности и технологии са iPv6, родителски контрол, опция за изключване на LED индикатора, създаване на мрежа за гости, както и възможност за програмиране на часове за активност.

Заключение

Tenda AC5 дава високи скорости на трансфер и то при достъпната цена от около 40 лв. За тази стойност получавате двубандова вртъзка, обширно покритие, както и три LAN порта. Освен това първоначалната му настройка е лесна и може да стане директно през браузера на телефон. Нямах проблеми при работа с Tenda AC5, като мога да го препоръчам на тези от вас, които искат достъпен и надежден рутер.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *