Ревю: ThinkPad T14s

От няколко дни при мен за ревю е един от актуалните лаптопи ThinkPad в серия T – T14s (AMD), като вече мога да ви запозная с впечатленията си за него. Този лаптоп се характеризира с 14-инчов екран с технология Privacy Guard, което го прави подходящ за работа в движение. Интересна и полезна е опцията за добавяне на SIM карта, а освен това батерията е доста издръжлива.

Дизайн

Очаквано повечето предложения на компанията в серия T са с познат и изчистен дизайн. Конструкцията е от магнезий и в черен цвят, като на капака и под клавиатурата е разположено логото на ThinkPad, а в това на капака има и вграден светлинен индикатор в буквата i. Клавиатурата е без отделен цифров блок, но е наличен традиционният TrackPoint. Тъчпадът е обширен, за размерите на модела, и с поставени над него три бутона, които изпълняват функциите на тези на мишката. До него е разположен четец на отпечатъци.

Корпусът на лаптопа е доста лек и сравнително тънък, а това придава по-висока степен на мобилност. T14s е тестван по 12 изисквания за военни стандарти и е преминал над 200 проверки на качеството. По този начин се гарантира сериозната издръжливост на устройството.

Основни характеристики:

  • Дисплей: 14″ FHD (1920 x 1080) IPS, сензорен, Privacy Guard
  • Процесор: AMD Ryzen 7 PRO 4650U
  • Памет: до 32GB DDR4, до 1TB SSD
  • Видеокарта: AMD Radeon Vega Graphics
  • Свързаност: 4G LTE, WiFi 6, Bluetooth 5.1, 2 х USB-C, 2 x USB 3.2, HDMI 2.0, MicroSD слот, комбо жак за слушалки/микрофон
  • Мултимедия: Dolby Audio говорители, камера и два микрофони
  • Батерия: 57WHr, Rapid Charge
  • Софтуер: Windows 10 Pro/Home
  • Размери: 328.8 x 226.15 x 16.7 мм, 1.27 кг

Екранът е 14-инчов с резолюция Full HD, сензорно управление и е с доста добри свойства по отношение на яркост и цветово представяне. Матовото покритие позволява по-приятна работа дори при по-ярка околна светлина. От голямо удобство е възможността за отваряне на екрана до ъгъл от почти 180-градуса. Моделът има и опция PrivacyGuard, с която стоящите близо до вас няма да могат да видят съдържанието на екрана.

Производителността е доста висока, като разбира се зависи от конкретната конфигурация. Аз съм доволен от комбинацията от AMD Ryzen 7 PRO 4650U процесор с 8GB RAM и 256GB SSD. Разбира се бих препоръчал да заложите на повече RAM и по-голям SSD. Моделът не разполага с отделна видеокарта, но това не му пречи да се справя с лекота със задачите за ежедневна продуктивност.

Конструкцията не се загрява значително, като охладителната система изглежда е доста ефективна и не е дразнещо шумна. Компактните размери на лаптопа го правят доста подходящ за работа и в движение, като получавате и голям екран. Съвсем спокойно можете да го използвате в различни ситуации, включително в самолети, автобуси, кафенета и др.

Клавиатурата на ThinkPad традиционно е изключително удобна за писане, което е така и тук. Добра и полезна добавка е наличието на двустепенна подсветка. Наличен е и отделен ред функционални бутони. Тъчпадът също е удобен за работа когато нямате мишка под ръка.

Опциите за свързване са повече от адекватни, като при безжичните освен двубандов Wi-Fi 6, Bluetooth, както и 4G LTE с допълнителна SIM карта. Портовете и слотовете са както следва: 2 x USB 3.2, 2 х USB-C, четец за MicroSD карти, комбиниран порт за слушалки/микрофон и HDMI 2.0.

Звуковата система се състои от стерео говорители и технологията Dolby Audio, като се постига сравнително силен звук. Налична е Уеб камера с ThinkShutter – хардуерно решение, с което лесно я закривате.

В софтуерно отношение разполагате с Windows 10 и Lenovo Vantage, през която можете да следите състоянието на лаптопа си и да управлявате някои функционалности. Тук можете да размените функцията на бутоните Fn и Ctrl, ако сте свикнали с другата подредба.

Батерията предлага доста висока издръжливост, която разбира се варира според натоварването и включените опции. При нормални работни условия не би трябвало да имате проблем за цял работен ден, а дори и повече. По-хубавото е, че е налична технология за бързо зареждане, а можете да зареждате лаптопа и с друго USB Type-C зарядно.

Заключение

ThinkPad T14s може да е надежден спътник, който върши отлична работа в ежедневието и по време на път. Можете да разчитате на висока продуктивност и издръжлива батерия. Освен това са налични удобна клавиатура и разнообразни възможности за свързване. Цените варират според конфигурацията, като тази от настоящото ревю е малко под 2800 лв., което е очаквано за лаптоп с марката ThinkPad.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *