Motorola със съвети за по-безопасно шофиране

От Motorola споделят интересна инфографика свързана със смартфоните и шофирането, в която се посочват и опасностите от използването на телефон в такива ситуации. Отбелязва се, че разговорите вече не са такъв проблем, защото почти всеки може да осъществи свързаност между автомобила и смартфона си, но писането на съобщения и браузването в интернет са едни от основните причини за произшествия.

Според направени проучвания:

  • 7 от 10 шофьора разглеждат социални медии докато карат, а всеки четвърти смята, че е безопасно да се заснеме видео.
  • Установено е, че 23 пъти се увеличава вероятността да се убие човек, ако се пише при шофиране.
  • На всеки 6 секунди изместване на погледа от пътя, за да се използва телефона, се добавят още 4,6 секунди време за реакция. Това означава, че ако се движим с 85 км/час, ще изминем 100 метра без да гледаме пътя.

Задачите, отклоняващи вниманието от пътя, са най-честите причини за пътно произшествие. Например при търсене на устройства по време на движение се увеличава 6,7 пъти риска от катастрофа. Затова се препоръчва използване на стойки, за да може устройството винаги да е на видимо място. Ако все пак се налага неотложно да се ползва телефона, по-добре е да се използват гласови команди. Междувременно разговорите могат да се осъществяват и през свързани слушалки или часовник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *