С мобилни реклами е възможно засичането на местоположението ви

Проучване на Forbes разкрива, че израелска компания наречена Bsightful използва мобилни реклами по доста изобретателен начин. Чрез свободно достъпна информация за потребителите, която се предоставя от разработчици, компанията може да открие локацията на почти всеки. По-неприятното е, че Bsightful продава данните на който може да си го позволи.

Forbes разкрива само основните детайли за израелската компания, но в публикацията е показано колко лесен е достъпът до местоположението на потребителите чрез мобилни реклами, а това разбира се може да има сериозни последствия.

Разчита се на Demand Side платформи (DSP), с които разработчиците качват потребителски данни и информация, а рекламодателите използват данните за определяне на правилните места за позициониране на рекламите.

Според Forbes Bsightful създава празни DSP с единствената цел да събират данни за потребителите, които са свободно достъпни от разработчици. Тази информация може да бъде продадена на правителства, полиция или други организации.

Въпреки, че данните събирани по тези методи не са толкова точни, колкото директния достъп до услугите за местоположение, те достигат до точност от около метър. За да се случи това на телефона ви трябва да е инсталирана подходяща програма и тя да има съответните разрешения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *