Четири дейности, които мигрираха към интернет през 2020 година

През последните години интернет става все по-бърз, а възможностите за работа, учене и развлечение в мрежата – все по-големи и разнообразни. Отминалата 2020 година, която беше белязана от кризата с COVID-19, постави всички пред сериозно изпитание – повечето икономически сектори у нас пострадаха като някои бизнеси намалиха приходите си, а други дори фалираха. От друга страна, немалко хора изгубиха работата си и за съжаление се разделиха със свои близки.

Въпреки това обаче има няколко дейности, които успяха да се адаптират към новите реалности и да отбележат ръст, мигрирайки изцяло към интернет и възползвайки се от напредъка на новите технологии.

Търговията онлайн процъфтя през 2020 година

Когато говорим за интернет бизнеси, първото нещо, за което се сещаме, е онлайн търговията. Тя, разбира се, не е новост за българите, но в разгара на пандемията значително се промени и се разрасна. Това е и една от дейностите, които не само не пострадаха, а и продължиха да се развиват в условията на корона кризата. Сектори за продажба на храни, дезинфектанти, уреди за дома и фитнес продукти са отбелязали сто процента ръст, посочват от Българска е-комерс асоциация (БЕА). Тенденция, която е съвсем естествена на фона на извънредната ситуация и двата локдауна у нас, които засилиха потребителското търсене на подобни продукти в мрежата.

И все пак, важно е да отбележим, че положителният ефект на COVID-19 върху различните типове онлайн бизнеси е различен и силно зависи от това какви типове продукти предлагат те. Самите навици на потребление и пазаруване на онлайн потребителите се промениха и те все по-често започнаха да поръчват през мрежата хранителни продукти, с които да приготвят различни ястия у дома. В същото време сектори като мода, пътувания и др. отбелязват спад на продажбите.

Наблюдава се и тенденция на все повече плащания онлайн и по-малко плащания с наложен платеж, посочват още от браншовата асоциация. Основният мотив за подобно поведение на потребителите е да не докосват банкноти, които крият сериозен риск от заразяване с коронавирус.

Развлеченията също мигрираха онлайн

Друг сектор, който се оказа печеливш по време на пандемията, е този на онлайн развлеченията. Той се разви, благодарение на новите технологии и на ограниченията, в които всички ние все още сме принудени да живеем, за да се предпазим от разболяване.

През 2020 година много хора останаха под карантина у дома и ограничиха значително социалните си контакти. Това ги мотивира да открият нови дейности, с които да запълват свободното си време и да се забавляват. Такива са например гледането на филмови премиери през мрежата, посещенията на виртуални театрални постановки, присъствието на концерти на живо в социалните мрежи, както и интернет залаганията. Благодарение на напредъка в технологиите лицензирани букмейкъри като efbet започнаха да предлагат на своите потребители изцяло нови преживявания като живо казино, залагания на виртуални спортове и др.

Спортуване в домашни условия

С извънредното положение всички фитнес зали на закрито бяха затворени и спортуващите започнаха да търсят алтернативни начини да тренират у дома. В резултат на това започна да се наблюдава увеличение на продажбите на фитнес уреди за дома. Редица фитнес центрове стартираха програми през социалните мрежи или на собствени платформи, с които останаха във връзка със своите клиенти и продължиха да тренират заедно, макар и от разстояние.

Храна за вкъщи

Подобно на фитнес залите, много от класическите ресторанти, които бяха затворени, също се преориентираха и започнаха работа с поръчки онлайн. Една част от тях изпитваха затруднения с навременното обслужване на онлайн поръчките. За да успеят да доставят поръчките на време много от новите виртуални ресторанти промениха бизнес процесите си като назначиха нови служители и въведоха работа на смени.

В заключение можем да кажем, че макар и редица бизнеси да пострадаха сериозно по време на пандемията, ефектът на COVID-19 върху онези от тях, които избраха пътя на дигиталната трансформация беше положителен. Основните навици за пазаруване също се промениха като клиентите започнаха да закупуват все повече стоки онлайн и да предпочитат онлайн начини за заплащането им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *