Pleggi – подборът на кадри може да бъде лесен като детска игра

В забързаното ни ежедневие понякога си задаваме въпроса по какви критерии са подбирани колегите. Често подборът на кадри губи изключително много време, за да отсее правилните кандидати, които макар и на хартия да изглеждат обещаващи, то на практика не винаги са така желаното липсващо колело за напасване на работния процес. Това е често провокирано от склонността на субективност при подбора на кадри и липсата за предварителен тест на меките умения на кандидатите.

Именно с решаване на този проблем се е захванaл екипът на Pleggi, чрез създаването на инструмент за предварителен подбор, който позволява събиране на данни и метрики за нивото на когнитивни и личностни характеристики на кандидати за позиция още преди събиране нa самото CV. На база тези данни кандидатите ще могат да бъдат по-лесно пресявани, като това спестява значително време и ресурси на HR отделите, а оттам и на самите компании, които ще могат по-бързо да откриват правилните за тях кандидати.

Как работи Pleggi

Платформата позволява на бизнеса да се свързва директно с кандидати за работа на база търсени и предлагани параметри – умения, образование, опит, интереси, очаквано възнаграждение и др.

От другата страна, потребителите, кандидати за работа ще могат да се запознаят със своите силни страни, да допълнят представата за себе си, както и да бъдат осведомени по всяко едно време как се придвижва тяхната кандидатура към компанията. Не по-малко важна е и възможността за получаване на обратната връзка с препоръки на база данните за кандидата.

Оценъчният процес преминава под формата на 8 игри, което е прекрасен неагресивен начин за оценяване на способностите на Ви, позволяващ за миг да забравите притеснението и напрежението при интервю за работа и даващ възможност да извадите най-доброто от себе си.

Реално, кандидатът за работа ще може да оцени своите качества чрез игровизираните експерименти, както и да въведе основни данни, нужни на компанията. Един от важните елементи е, че тази пътека на пресявка ще може да се брандира според компанията, за да има пълно персонализирано преживяване при кандидатстващите за работа. Игрите са базирани на психометрични експерименти, доказали своята ефективност благодарение на значителен брой данни, събрани в работна и академична среда. Игрите имат персонажи, които позволяват интеракция с потребителя и дават възможност за тестване на допълнителни характеристики.

За да добиете по-ясна представа, преминаването през игрите дава възможност за оценка на над 16 личностни характеристики, сред които са:

 • оперативна ефективност;
 • работна памет;
 • адаптивност;
 • работа под напрежение;
 • обработка на информацията;
 • концентрация;
 • решаване на комплексни проблеми;
 • внимание към детайла;
 • превключване на вниманието;
 • гъвкавост;
 • планиране;

От идеята до реализацията

Хубавите неща стават с много енергия и постоянство – услугата е разработвана повече от 2 години, като за това време екипът на Pleggi печели приза за най-добър студентски стартъп в България за 2018г. – JA Bulgaria “Rising stars”, а година по-късно е финалист в надпреварата “Rinker Youth Challenge 2019”. През изминалата 2020 г. компанията успява дори да сключи договор за стратегическо партньорство с Prometriks, което потвърждава доверието на бизнеса в идеята им.

Процесът на работа за подбор на кадри е съкратен до 4 стъпки – чрез абонамент в Pleggi, всяка компания ще има възможност за оценка на кандидатите, непосредствено след кандидатстването им за дадената работна позиция в различните онлайн канали (платформи с обяви за работа, корпоративни сайтове и др.). След това кандидатите ще разполагат с предварителна оценка именно чрез кратките психометрични игри. Третата стъпка е възможността за достъп до специалния софтуерен инструмент, позволяващ бърз и ефективен подбор на най-подходящите кандидати на база индивудализирана “оценка за съответствие”, спрямо предварително заложени от компанията критерии (образованите, опит, езици, ниво на възнаграждение, личностни характеристики и др.). Четвъртата и последна стъпка е възможността за управление на статуса на одобрените за интервю. Предвидена е и възможност за автоматична обратна връзка на неодоборените кандидати.

Платформата е наистина нов, впечатляващ начин за проверка на способностите на кандидата, предоставящ възможност за спестяване на много време на HR отделите. Очакваме официалния старт на платформата да е през първото тримесечие на годината, а дотогава, ако сте любопитни какви умения притежавате и как бихте били оценени, можете да се възползвате като направите игрите на страницата на Pleggi https://pleggi.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *