Анкета на Viber показва важността на дигиталната сигурност за потребителите

Viber представи резултатите от своя анкета, в която приблизително 340 000 души споделят мнението си за важността на дигиталната поверителност. 77% от потребителите вярват, че дигиталната поверителността е от голямо значение. В България 81% от потребителите на Viber, участвали в анкетата, споделят, че са загрижени много за сигурността на техните данни и комуникация онлайн – резултат, който е с 1,3% по-висок от средния за региона.

67% от тях казват, че техният основен приоритет е разговорите им да останат лични. На второ място за тях е важно да се гарантира, че потребителските им данни не се споделят или събират от компанията, извън необходимото за работата на приложението – 17%.

В западноевропейските държави са най-загрижени за дигиталната си сигурност – 85% от анкетираните заявяват че за тях това е много важно – това прави почти 10% повече от тези в глобален мащаб. Освен това 79% от анкетираните в световен мащаб заявяват, че биха сменили приложението си за съобщения поради опасения относно поверителността.

Подобно на глобалната статистика, близо 100 000 души, или 72% от всички участници в региона на Централна и Източна Европа, придават голямо значение на криптирането от край до край, в сравнение с едва 18% от запитаните в подобна анкета, проведена преди година.

Сред функционалностите в тази насока, които има Viber са:

  • Всички 1:1 чатове и разговори във Viber са защитени с криптиране от край до край
  • Никой не може да се присъедини или да бъде поканен в групови чатове без разрешение
  • Приложението предлага също функция за скрити чатове
  • Изчезващи съобщения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *