Facebook съзнателно са предоставяли грешни показатели за обхвата на рекламите си

Високопоставени служители на Facebook са били наясно, че компанията надценява броя потребители, до който достигат рекламите през платформата. Това показват данни открити от Financial Times като част от дело срещу компанията.

През 2018 продуктов мениджър на компанията е споделил пред началниците си, че цифрите за потенциално достижимата аудитория се определят погрешно и е предложил промяна в метода.

Предложението му обаче е било отхвърлено с обосновката, че това значително ще повлияе на приходите на компанията. Според заведеното срещу компанията дело Facebook е включвала фалшиви и дублирани акаунти в информацията за потенциалната аудитория при реклама в определени региони.

От Facebook отбелязват, че цифрите са приблизителни, а рекламодателите не плащат на базата на потенциалния обхват, а за показвания и кликове. Тези цифри обаче понякога са определящи при определянето на бюджетите за реклама.

През 2016 от компанията признаха, че са надценявали гледанията на клиповете в продължение на две години. През 2019 Facebook се съгласи да плати 40 милиона долара, за да прекрати съдебния спор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *