tp-link Deco X60 – за цялостно Wi-Fi 6 покритие

Едни от актуалните технологии при Wi-Fi решенията за дома и офиса са меш мрежите, които включват няколко модула за по-обширно покритие, както и новият стандарт Wi-Fi 6, който дава по-високи скорости на трансфер. Настоящият модел, с който ще ви запозная покрива и двете направления. Става дума за меш системата tp-link Deco X60, която в случая е в комплект от три модула, но се предлага и с два.

Модулите са конусовидни и могат добре да се впишат в разнообразни типове обстановка. Единият от тях разбира се трябва да бъде свързан към кабела на интернет доставчика ви. Другите поставяте в негови обхват и те са сдвоени за създаването на една обща мрежа с голямо покритие.

Системата поддържа технологията Wi-Fi 6 за скорости до 3000 Mbps – 2402 Mbps в честотната лента от 5 GHz и 574 Mbps в тази от 2.4 GHz. Разбира се това са теоретични максимални скорости във вътрешната мрежа. Разбира се скоростта на Интернет връзката ви зависи от това, което ви предоставя доставчика.

Междувременно динамично се избира най-добрият маршрут и лента за пренос на данните – 2.4GHz или 5GHz. Освен това ако един Deco модул има проблем, системата ще пренасочи автоматично данните към другите Deco.

Конфигурацията е лесна с помощта на приложението TP-Link Deco и става в няколко стъпки. Това разбира се също се влияе и от вашия интернет доставчик, тъй като той може да има допълнителни изисквания. Приложението е достъпно и на български език.

С приложението можете да следите работното състояние на вашата мрежа, проверявате свързаните устройства и да преглеждате списъка на свързаните устройства с възможността да направите пауза и възобновите интернет достъпа. Управлението може да става независимо къде се намирате. Тук са и настройките за родителски контрол.

Поддръжката на технологиите OFDMA и MU-MIMO увеличават четворно възможността за едновременно предаване на сигнала към множество устройства, а освен това при оптимално разпределение на модулите си подсигурявате огромна зона на покритие – дори на няколко етажа. Въпреки наличието на редица модули, мрежата е една и устройството, с което се свързвате автоматично избира най-добрата връзка, докато се движите из дома си.

Deco X60 постига и ниска латентност, което е от полза при гейминг, тъй като забавянето е минимално. Освен това всеки от модулите има и по два Gigabit LAN порта, което позволява използването и на жични връзки с висока скорост.

За сигурна връзка се използва WPA3 криптиране, а освен това има и персонализирани функции, включително родителски контрол, антивирус и качество на обслужване. Системата може да бъде свързана с Amazon Alexa, което ще позволи управлението на Deco X60 и с гласови команди.

Цената на комплекта с три модула е около 1100 лв., а този с два модула е около 800 лв. Както и сами виждате цените не са никак ниски, но все пак системата предлага редица предимства, включително голяма зона на покритие, бърз трансфер, както и лесни настройка и управление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *