Нестле България е инвеститор на 2020 година

За петнадесета поредна година Българската агенция за инвестиции отличи най-значимите реализирани инвестиционни проекти в страната. Номинирани бяха над 60 компании от всички сфери на икономиката, здравеопазването, автомобилостроенето и др. Този път събитието се проведе онлайн, като голямата награда бе връчена от г-н Томислав Дончев.

За инвеститор на годината бе обявена „Нестле България“ АД със своята инвестиция на стойност 23 млн. лв. Осъщественият проект е за нова роботизирана пакетираща поточна линия, която увеличава производителността на фабриката с 11%. Новата поточна линия осигурява по-безопасна работна среда, тъй като позволява отпадането на голяма част от ръчните дейности, намаляване дефектите при опаковане на продукти и подсигурява по-добър външен вид на неопакован и опакован продукт.

Фабриката на Нестле България в София е един от трите най-големи центъра за производство на шоколадови десерти KIT KAT в Европа. В нея се произвежда продукция за 35 страни. Приблизителното производство е 16 000 тона или 470 милиона десертчета годишно, от които 10% се реализират на българския пазар, а останалите 90% от готовата продукция са за износ.

Победителят в категория „Иновативен продукт на годината“ е “Насекомо” АД. Компанията отглежда насекоми за фураж за производство на биомаса. Ларвите на мухите от вида Черен войник се хранят с органични отпадъци, като възрастните индивиди са над 12 хиляди пъти по-големи от новоизлюпените ларви. След преработката си, мухите се превръщат в алтернативен протеин, употребяван за фуражи на животни и риби. Продуктите, които дружеството произвежда в момента са протеини и мазнини от насекоми за включване във фуражи за животни, както и органичен тор за употреба в земеделието.

Победител в категорията „Инвестиция в човешки капитал“ е „МД Електроник“ ЕООД. За 2020 г. компанията е наела 200 души, а очакванията за 2021 г. са да привлече още над 250 служителя. Продуктите на дружеството се ползват от над 40 производители на автомобили, сред които Jaguar, BMW, Volkswagen и др. а инвестираните до момента средства достигат над 21 млн. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *