Китай и Русия ще изградят обща станция на Луната

Китай и Русия са постигнали споразумение за създаването на обща станция на Луната, която ще бъде достъпна за всички държави. За това научаваме от изявление на Китайската национална космическа администрация и Роскосмос.

Лидерите на двете съответни космически агенции са подписали меморандум за разбирателство от името на правителствата си. Те ще използват натрупания си опит в космическите изследвания, както и оборудване и съответните технологии за поставените цели.

От Руската космическа агенция споделят, че достъпът до станцията на Луната ще е отворен за всички заинтересовани страни и международни партньори. Целта е засилването на сътрудничеството в развойната дейност и използването на космоса за благото на цялото човечество.

Станцията ще включва комплекс от експериментални съоръжения за научна дейност. Тези съоръжения ще са на повърхността на Луната и/или в нейната орбита. Двете страни ще подготвят пътна карта за дизайна, разработката и работата на станцията.

Китай и Русия ще създадат и общ център за данни за целите на изследване на Луната и Дълбокия космос. Те планират да си сътрудничат и при мисиите Chang’e-7 и Luna 27, които са насочени за изследване на Южния полюс на Луната.

За разлика от космическата програма на Русия, която има редица проблеми, тази на Китай е в разцвета си. Страната инвестира милиони долари в тази насока и ускори значително развитието на програмата си през изминалото десетилетие.

През 2019 г., Китай стана първата страна, която изпрати роувър до далечната страна на Луната. През май миналата година тя стартира и мисия до Марс, а апаратът Tianwen-1 навлезе в орбита на планетата. До няколко месеца там ще се приземи и роувър.

Плановете на Китай включват и изпращането на астронавти на Луната през 30-те години на този век.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *