Съвети за разпознаване на нежелана електронна поща

Нежеланата поща (т.нар. SPAM – Send Phenomenal Amount of Mail) се превръща във все по-голям проблем в световен мащаб. Благодарение на своите системи за защита на клиентските пощенски кутии, екипът на СуперХостинг.БГ откроява най-често срещаните теми в блокираните SPAM писма.

Водещи сред тях са:

  1. Измамни писма с предложения за бизнес оферти и сътрудничество.
  2. Фишинг опити за измамни плащания и фактури.
  3. SPAM свързан с биткойни и криптовалути.
  4. Измамни съобщения относно „проведени“ онлайн разговори през Zoom и други подобни платформи.
  5. Съвети от лекари, най-често по темата за новия коронавирус.

От компанията споделят и десет съвета, които могат да помогнат на клиентите да разпознават и да се предпазват от измамни писма. На първо място, е важно те да използват професионални пощенски кутии като част от хостинг услугата и създадени с фирмения им домейн.

Друго важно правило е клиентите да не се доверяват на полето „От:“ в писмото, което показва имейл адреса на изпращача. Причината е, че стойността в това поле може лесно да се манипулира и всъщност това, което виждаме там невинаги отговаря на истинския изпращач. Всеки желаещ може да научи повече за имейл хедърите от помощната страница на компанията.

Третият съвет за разпознаване на SPAM и фишинг писма е да обърнем внимание на написаното в имейла и най-вече на правописа. Когато писмото е на български език, но има проблемен изказ и правопис, това е сигнал, че има нещо нередно, защото изпращачите може да са използвали система за автоматичен превод.

На четвърто място писмата, съдържащи важни линкове, които наистина трябва да се достъпят, са в отговор на наше действие. Например след регистрация в даден сайт, често е нужно потвърждение чрез кликване на линк в имейл, изпратен до нас. В тези случаи, ние предварително знаем, че ще получим подобно писмо, както и че в него ще има линк. Затова ако получим писмо с линк, за което не сме сигурни, е добра идея да се запитаме: Ние извършили ли сме подобно действие?

Освен това потребителите не трябва да кликат на препратки в писмата, без да са се уверили, че писмото е от достоверен изпращач. Дори да е на лице най-малкото съмнение за това, е важно те първо да проверят и помислят за причината да получат подобно писмо. Има бърз начин за проверка къде води препратката, преди още да сме кликнали на нея. Това става като поставим курсора на мишката върху текста на препратката, без да кликаме. Тогава можем да погледнем долу в левия ъгъл на браузъра, имейл клиента или на друго място в интерфейса, където се показва допълнителната информация за реалния линк, към който води препратката.

Ако вече сме кликнали и се зареди сайт, е важно винаги да поглеждаме първо в адресната лента на браузъра и да си зададем въпросите: това ли е домейнът на изпращача, същото ли е разширението, липсват ли букви или пък са заменени с други?

Показателно е също дали изпращачът използва сигурна връзка със сайта (дали е с https, дали има катинарче). Никога не трябва да въвеждаме данните си в страници, които се зареждат по несигурна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *