Българският суперкомпютър ще заработи през юли

Споделете публикацията:

Българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, базиран на мощната BullSequana XH2000 архитектура на Atos, вече е доставен и сглобен в „София Тех Парк“ от екипа на компанията. Atos беше избранa да достави българския петаскейл суперкомпютър от Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC JU) и консорциума „Петаскейл Суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“ АД.

Той щe бъде най-мощният суперкомпютър в Източна Европа (по данни на Atos), а очакванията са с неговата помощ България да се позиционира като лидер в областта на високите технологии в региона. Екипът на Atos Чехия вече е започнал тестовете на конфигурацията и се очаква суперкомпютърът да заработи през юли.

Целта му е да спомогне за подобряване на европейските научни изследвания и да насърчи иновациите, като предостави достъп до най-съвременната инфраструктура за високопроизводителни изчисления (HPC) на широк кръг потребители от научноизследователската общност, промишлеността и публичния сектор.

Суперкомпютърът ще служи още за развитието и на много други области, като биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, медицина, биоинженерство, метеорология и борба с изменението на климата.

„Суперкомпютърът ще осигури на потребителите максимална производителност от 6 petaFLOPS изчислителни мощности, което означава, че ще бъде възможно да се обработват изключително големи обеми данни в реално време и да се получават резултати още по-бързо. Той ще бъде от огромна полза за Европа, както и за България, като ни доближава с една крачка до амбицията ни да превърнем Европа в световен лидер при високопроизводителните суперкомпютри”, коментира Ярослав Войтех, ръководител на HPC & Big Data звеното на Atos в Чехия.

Проектът е финансиран от бюджета на България и на EuroHPC JU, като общата инвестиция възлиза на 11,5 милиона евро.

Технически спецификации

Размерът на оперативната памет на суперкомпютъра надминава 300 терабайта, а броят на ядрата е 144 384. Компютърът е построен върху архитектурата на AMD EPYC процесори, които се охлаждат чрез топла вода, и има свръх бързи дискове за съхранение с капацитет 2 петабайта. Цялата система е подсигурена срещу прекъсване на електрозахранването чрез непрекъсваемо захранване с мощност 1 MW. Размерът на системата е 12 изчислителни стелажа и 2 стелажа с помощна инфраструктура. Цялата конфигурация тежи над 30 тона.

One thought on “Българският суперкомпютър ще заработи през юли

  • май 11, 2021 at 12:56 pm
    Permalink

    При наличието на държави като Русия и Полша, искрено се съмнявам че нашият компютър ще е най-мощният в Източна Европа. Даже се съмнявам че ще е в ТОП 10 на Източна Европа.

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.