„Престъплението на века“ на HBO с разкрития за опиоидната епидемия в САЩ

„Престъплението на века“ – документален филм в две части, оригинална продукция на HBO, търси доказателства за връзката между фармацевтичните компании, политическия елит и правителствата, които да докажат целенасоченото стимулиране на употребата на синтетични опиоиди.

Режисиран от носителят на Emmy и Оскар Алекс Гибни („Създателката: За кръв в Силициевата долина“ на HBO и „Going Clear: Scientology & the Prison of Belief“) и в сътрудничество с The Washington Post, „Престъплението на века“ е изгарящ обвинителен акт към големите фармацевтични компании и политическите оперативни и правителствени разпоредби, които позволяват свръхпроизводство, безразсъдно разпространение и злоупотреба със синтетични опиоиди. И двете части на разследващия документален филм на HBO вече са достъпни в стрийминг платформата HBO GO.

Филмът изследва произхода, мащаба и последиците от една от най-опустошителните трагедии в общественото здраве на нашето време, разкривайки, че фармацевтичната опиатна епидемия в Америка не е криза на общественото здраве, появила се от нищото. Само от началото на века има половин милион смъртни случая от свръхдози с легално предписани опиоиди.

С помощта на доверени източници, вътрешни лица, новоизтекли документи, ексклузивни интервюта и достъп до разследвания и с участието на експерти от медицински специалисти, журналисти, бивши и настоящи държавни агенти, адвокати и търговски представители на фармацевтични продукти, както и отрезвяващи свидетелства от жертви на опиатна зависимост, филмът на Гибни и HBO поставя въпроса, че фармацевтичните компании всъщност са до голяма степен отговорни за развитието на самата криза, от която печелят, в размер на милиарди долари … и стотици хиляди животи.

Две части

Първата част на „Престъплението на века“ представя Патрик Раддън Кийф; опиоидния специалист д-р Андрю Колодни; Марк Рос – бивш търговски представител на Purdue; д-р Ан Лембке – специалист по пристрастяване в Станфорд; д-р Лин Уебстър – основател на клиника; Рой Босли, чиято съпруга почива от предозиране с опиоиди; Бари Майер – автор и репортер на NY Times; д-р Арт Ван Зи – лекар; Пол Пелетие – бивш служител на Министерството на правосъдието в Щатите и Жил Сартин – спешен медик.

Част втора от „Престъплението на века“ осветява масовия маркетинг на синтетичния опиоид фентанил (обезболяващ и наркотичен аналгетик, заместващ хероина) и изследва връзките между производителите на лекарства и правителствената политика. Докато тихата опиатна епидемия в Америка убива 40 души на ден, Insys Therapeutics, нов производител на опиоиди на база фентанил, продължи да подкупва лекарите, за да ги предписват. Представя се схема за измама на застрахователните компании, измамни маркетингови тактики и законодатели, които работят за подкопаване на правоприлагащите органи и затварят очите си за последиците от сложната мрежа, която доставя милиарди опиоиди хапчета из страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *