Китайската мисия Tianwen-1 кацна на Марс

Миналото лято Китайската национална космическа администрация даде старт на мисията си до Марс, Tianwen-1. Днес новинарските агенции Xinhua и CGTN съобщават, че тя е достигнала до повърхността на Червената планета.

Мисията се състои от орбитален апарат, спускаем апарат и роувър с големината на количка за голф. Роувърът с името Zhurong (Бог на огъня) ще започне предаването на изображения и данни от диагностика, преди да започне да изследва повърхността на планетата.

Роувърът е с шест колела и е в местността Utopia Planitia, обширен терен в северното полукълбо. Президентът на Китай поздрави мисията за изключителното постижение. Роботът е разпънал соларните си панели за 17 минути и след това е изпратил първия си сигнал към Земята.

Разстоянието до Марс е 320 милиона километри, а радиосъобщенията от там пристигат за приблизително 18 минути. Zhurong има планиран живот от 90 марсиански дни за изучаване на местната геология. Марсианският ден е с продължителност 24 часа и 39 минути. Роувърът има лазерен инструмент за пробиване на скали за изучаване на химичния им състав, както и радар за издирване на вода и лед под повърхността.

Информация от BBC

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *