Amazon инвестира в електрически самолети

Инвестициите на Amazon в борбата с климатичните промени вече включват и бизнес с електрически самолети. Компанията съвместно с Fidelity, RedBird Capital и др., осъществяват инвестиция в Beta Technologies. Компанията е производител на електрически самолети, а моделът ѝ Alia eVTOL може да помогне на Amazon за достигане на нулеви въглеродни емисии до 2020 г. С най-голяма инвестиция в Beta е Fidelity, която дава 368 милиона долара.

Amazon не споделя колко е инвестирала в Beta. Компанията обаче вече има участие в самолет захранван от водород (ZeroAvia) и горивото без емисии Infinium. Alia може да превозва товар с тегло до около 680 килограма, което представлява около три товарни палета, или шест човека. Обхватът на самолета е около 460 километра.

Очаква се Amazon да използва превозното средство за доставки на сравнително кратки разстояния. Beta вече има заявки от UPS за товарни превози на малки и средни разстояния. United Therapeutics и Blade Urban Air Mobility планират да използват Alia съответно за транспортиране на органи и пътници. Първите доставки на електрически самолети се очакват през 2024 г. Междувременно инвестициите на Amazon в електрически превозни средства вече дават плод. Rivian вече има електрически бусове, които се използват за доставка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *