Acer представи еко лаптопа Vero

Acer обяви, че се присъединява към глобалната инициатива RE100 и си поставя за цел да използва 100% електроенергия от възобновяеми енергийни източници до 2035 г. Наред с това, компанията обяви мисията си да допринесе за по-висока екологична култура чрез платформата “Earthion”, която обединява усилията на служителите и нейните партньори по веригата за доставки и разширява обхвата ѝ на действие по отношение на опазването на околната среда. Пример за тези усилия е лаптопът Aspire Vero – първият продукт на Acer, фокусиран върху екологичната съобразност, в рамките на платформата Earthion.

През 2012 г. Acer започна да си поставя цели за намаляване на въглеродния си отпечатък и използване на зелена енергия, като 2009 г. бе определена като базова. Компанията постигна целта си да намалят въглеродните си емисии в световен мащаб с 60 процента до 2020 г. Поставяйки си нова цел до 2035 г. цялата електроенергия, която компанията използва, да е от възобновяеми енергийни източници, Acer анонсира, че се е присъединила към RE100, глобална инициатива за корпоративна възобновяема енергия, която обединява стотици големи и амбициозни корпорации, отдадени на идеята за 100% възобновяема електроенергия.

Earthion

“Earthion” е съчетание от две думи: “Earth + Mission” (Земя + Мисия), което Acer е избрала, за да представи мисията си в помощ за преодоляване на климатичните предизвикателства чрез иновативни и интегрирани решения. Основни теми в Earthion са:

  • Енергия – цел за използване изцяло на възобновяема електроенергия;
  • Продуктов дизайн – зелени иновации;
  • Дизайн на опаковките – използване на по-малко опаковки и с повече рециклирани материали;
  • Производство – намаляване до минимум на въздействието върху природата;
  • Логистика – оставяне на по-малък въглероден отпечатък;
  • Рециклиране – рециклиране, вторична употреба и пренасочване на ресурси.

През 2020 г. за опаковането на всички лаптопи на Acer е използвана рециклирана хартия – така компанията спести 8750 кг хартиена маса и намали употребата на 20 милиона пластмасови торбички. Благодарение на вътрешните дейности за рециклиране Acer рециклира 50 метрични тона батерии и от тях произведе нови. В инициативата участваха над 75% от служителите на компанията в 50 държави по света.

Acer Aspire Vero – „зеленият“ лаптоп

Aspire Vero – първият продукт, който Acer пуска на пазара като част от стратегията си Earthion – е стъпка към преосмисляне на производствения процес при компютрите. Конструкцията и бутоните на клавиатурата са изработени от рециклирана след потреблението пластмаса. Vero се доставя в кутия, произведена от 80-85% рециклирана хартиена маса, а вместо пластмасови торбички за защита на адаптера се използват хартиени. Също така, чантата за лаптопа и покритието между клавиатурата и екрана са изцяло изработени от промишлено рециклирана пластмаса.

Посланието за екосъобразност се простира и в дизайна на лаптопа. Всички графични изображения на кутията за доставка са отпечатани със соево мастило, а самият корпус на лаптопа не е боядисан, което също намалява въздействието върху околната среда. В конструкцията са използвани лесно сменяеми, стандартизирани крепежни елементи за опростено разглобяване. Лаптопът се отличава с уникални жълти и вулканично сиви акценти върху противоударните уплътнения, а буквите на бутоните R и E са обърнати в съответствие с концепцията за “3RЕ” (Reduce, Reuse, Recycle).

Най-новото, 11-о поколение процесори Core на Intel с видеокарта Intel Iris X осигуряват необходимата производителност на лаптопа за изпълнение на ежедневни задачи, а капацитетът за съхранение в размер на 1TB на M.2 SSD диска осигурява на потребителите достатъчно пространство за съхранение на музика, филми и работни файлове. Екранът на лаптопа е с повдигащи панти, които леко изтеглят нагоре лаптопа при отварянето му – това позволява по-ергономична работа с клавиатурата, а функция за намаляване на шума с помощта на AI предоставя по-ясен звук по време на видео разговори. Лаптопът се предлага също с адаптер Intel Wi-Fi 6 (Gig+), порт USB Type-C, два порта USB 3.2 и порт HDMI 2.0 (изход за видео).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *