Три технологични решения спечелиха награди от Хакатона InnoAirChallenge

Отбор „Софенхаген“ спечели първо място и 10 000 лева от хакатона InnoAirChallenge: Making urban mobility smarter за проекта „Следващата ви кола ще е велосипед“. „Последните“ зае второ място и получи ваучер на стойност 5000 лева, а на трето място се класираха отбор „InnovaOne“, от Харманли, който спечели 3 000 от състезанието. В Хакатона InnoAirChallenge: Making urban mobility smarter, организиран от А1 и Асоциацията за развитие на София, в ролята си на координатор на проекта INNOAIR от името на Столична община, се съревноваваха общо 22 отбора с предложения за оригинални и приложими технологични решения за подобряване на градската мобилност.

А1 България осигури общ награден фонд от 18 000 лева, за да поощри допълнително хората с технологични знания и умения да потърсят смели и иновативни решения за бъдещето на градската мобилност. Сред отборите, участвали в Хакатона, бяха представители на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Техническия университет в София, Пловдивския университет, Бургаския Свободен университет и много други.

• Проектът, спечелил първо място и голямата награда, разработи платформа, с която хората ще могат най-лесно да намерят безопасен маршрут в София за придвижване с велосипед.
• На второ място се класира проектът на отбор „Последните“ за разработване на система, която измерва в реално време температура, влажност, концентрация на CO2, нива на фини прахови частици и налягане, с цел визуализация и анализ на замърсеността на въздуха. Информацията е полезна за откриването на източниците на замърсяване, както и за оценка на ефективността на мерките за ограничаване на вредните емисии. NB-IoT технологията ще даде възможност за надеждно и ценово-ефективен пренос на данните.
• Трети в класирането са отбор „InnovaOne“ от Харманли за разработване на сензорни системи за мониторинг на качеството на въздуха и водата с висока точност и възможност за анализ на данните с невронни мрежи. Важна част от проекта им е ML платформа за анализ и възможност за прогнози за бъдещи замърсявания подобно на прогнозата за времето. За имплементирането на проекта ще се радват на партньорството на А1 и 5G мрежата на компанията.

Допълнителна специална награда от Центъра за градска мобилност получи решението за проследяване на запълняемостта на превозните средства през мобилните камери на отбора ИТГ. Специална награда в размер на 1000 лева от Асоциация за развитие на София връчи Светлана Ломева, изпълнителен директор на АРС на екипа „Кинейшън“ от Бургас, разработил решение за устройства за прочистване на въздуха на спирките на градския транспорт.

Събитието се проведе в рамките на проекта INNOAIR, финансиран от европейската инициатива „Иновативни градски дейности“ (Urban Innovative Actions). София е първият български град, който бе избран и стана част от общността на иновативните европейски градове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *