Теленор стартира своята 5G мрежа в България

Днес Теленор даде официален старт на 5G мрежата си в България, като за целта телекомът организира специално събитие в Бургас. Като част от него, и ние бяхме свидетели на демонстрацията на скорост до над 1.5 гигабита в секунда за сваляне и 113 мегабита за качване на данни. От компанията демонстрираха възможностите на новото поколение мрежа в различни сценарии, включително предаване на живо в 4K, облачен гейминг, VR и др.

5G мрежата на Теленор стартира в над 60 населени места в цялата страна, включително София, Бургас, Варна и Пловдив, по-големи градове и морски курорти. Тя вече е достъпна за абонатите с планове Тотал и Интернет. До средата на следващата година Теленор планира разширяване на покритието на мрежата си, благодарение на което от компанията дадоха заявка за лидерска позиция в качеството и покритието на 5G мрежата.

Към момента над 55% от устройствата в портфолиото със смартфони на Теленор поддържат 5G свързаност. Клиентите на телекома ще имат достъп до повече от 30 5G устройства от различен ценови клас, напълно готови да работят в 5G мрежата.

По време на събитието стана ясно, че Теленор започва да предлага и фиксиран интернет достъп чрез 5G. Услугата предоставя широколентови услуги до дома благодарение на безжична мобилна технология. Месечните такси са от 19.99 лв. на месец за до 50 мегабита скорост до 34.99 лв. на месец за до 300 мегабита. От компанията обаче калкулират и месечна такса от 1.99 лв. за рутера, който предоставят. Има и комплект за външна инсталация.

„Откакто осъществихме първия 5G видео разговор през 2019 година, ние учим, тестваме и развиваме своята мрежа, за да можем да предложим на клиентите си възможно най-доброто 5G изживяване. Сега е точният момент и с голяма гордост ние даваме началото на своята 5G услуга за всички наши клиенти”, каза Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на Теленор България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *