А1 ще наблегне на 5G спектъра в 3600MHz – 5G ULTRA

А1 ще заложи на скоростта и малкото времезакъснение при развитието на своята 5G мрежа и ще се фокусира изцяло върху внедряването на 5G в спектър в обхват 3600MHz. Телекомът ще използва името 5G ULTRA за тази услуга, като по този начин ще я разграничи от DSS технологията.

Динамичното споделяне на спектъра (DSS), където ресурсът между 4G и 5G е споделен, предлага свойства съизмерими с 4G. При DSS технологията се използва една апаратура и за двете поколения мрежи. Този вид решение позволява използването на съществуващата инфраструктура за предлагането на 5G услуги, но тъй като ресурсът между 4G и 5G е общ, скоростите и на двете са по-ниски отколкото за всяка една технология поотделно.

5G ULTRA мрежата работи на 5G честоти, използвайки лента с широчина от 100 MHz, която е по-голяма от съвкупната честотна лента на всички предходни технологии взети заедно в една посока на предаване. Освен че използва по-ефективно честотния спектър, това осигурява по-голям капацитет за клиентите и в пъти по-големи скорости на сваляне и качване на данни. Скорости на сваляне от над 1000 Mbps са постижими, а в мрежата на А1 има регистрирани скорости от над 1400 Mbps.

5G ULTRA покрива 50% от населението на страната, на открито в над 75 града и курорта. Компанията планира да инвестира до края на 2024 година 780 млн. лева в развитието на своята мобилна мрежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *