Това е Windows 11

Вчера Microsoft представи официално новата версия на операционната си система Windows, Windows 11. С нея идват редица подобрения, включително променен дизайн и дори поддръжка за работа с приложения за Android.

Новият дизайн обхваща лентата със задачи и Start менюто, които вече наподобяват тези при macOS. Иконите в лентата са центрирани, но някои от функционалностите си остават отдясно, това включва часовника и някои индикатори. Старт менюто също е в лентата с икони, като се отваря централно в долната част. Тук са полето за търсене, както и закачени приложения, а и секция с предложения.

Прозорците вече са със заоблени ъгли и има повече прозрачност. Темите са преработени и вече имат по-значително въздействие върху това как изглежда интерфейсът. С Windows 11 идват Snap Layouts, Snap Groups и Desktop за по-лесно групиране на множество прозорци.

Microsoft вгражда приложението Teams директно в операционната система. По този начин решението за комуникация на компанията може да бъде стартирано лесно и от лентата със задачи и т.н. Windows 11 също така се сдобива с уиджети, които са в собствен екран, който може да бъде активиран лесно по всяко време.

Подобрява се и поддръжката на устройства със сензорни екрани, като при наличието на такова, подредбата се променя в таблетен режим. Има развитие и по отношение на писането с глас, а и вибрационен ефект при въвеждане със стилус. Компанията добавя и няколко нови функционалности и подобрения за оптимален гейминг.

Сред по-важните промени са още тези в магазина за приложения, които има изцяло нова визия. Той ще се зарежда и работи по-бързо, но най-интересното е добавената поддръжка за приложения за Android чрез партньорство с Amazon и Intel. Програмите и игрите за Android ще работят на определени компютри с процесори AMD и Intel, но засега няма яснота точно кои процесори ще поддържат тази функционалност.

Windows 11 ще е достъпна като безплатно обновление на Windows 10, а разпространението ѝ ще започне към края на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *